Hoppa till innehåll

PRS Östhammar 2017

juni 2, 2017

Den 20-21 april genomfördes för första gången PRS Östhammar. En tävling som fick 32 st startande skytta att resa från hela Sverige för att delta. Detta blev en otrolig kul, utmannade och trevlig helg för oss som deltog. I informationen inför tävlingen så angavs att vi skulle ha med ett större antal patroner för att kunna skjuta alla moment. Vi slutade efter genomförd tävling på 147 skott totalt vilket kändes helt ok under en så omfattande tävling. Dock kan väl medges att det tar lite tid att preppa allt inför dessa tävlingar 🙂 Själv tog jag det säkra före det osäkra och körde fram 210 patroner, just in case…..

 

Innan alla tävlingar försöker jag skapa mig ett utrymme att kontrollskjuta dagen innan för att vara så säker som det bara går på att det inte varit något strul under laddprocessen. I detta fall sköt jag 6.5 Imp med en Boronnitridebelagd 130gr DL kula. Denna är lagom laddad då jag strävar efter repeterbarhet i alla lägen.

Som ni ser på bilden ovan är har jag efter rätt mycket arbete lyckats hitta en vinnande kombination kopplat till laddprocessen. En laddning som skjuter tätt och jämt. Labbradarn är ett otroligt smidigt verktyg, går snabbt att rigga och känns väldigt precis.

 

Tävlingsdag 

Tävlingsdagen startade med gemensam genomgång tidigt på morgonen innehållande säkerhet, sjukvård och tävlingsdagens upplägg. Efter genomgång åkte de fem patrullerna ut på respektive station för att börja skjuta. Första skottet var planerat att avfyras klockan 08.30 vilket blev fallet denna dag.

Varje station bestod i sin tur av 4 stycken skjutövningar. Ovan ser vi första övningen från station 5. Barikad skytte från tre olika positioner, längst ner 3 skott mot 10*10 cm plåt på 300m, sen 3+3 skott på något större mål på 300 meter. En kul och bra station som verkligen ställer krav på både skyttet och systemets egenprecision. Under alla stationer hjälpte gruppens deltagare till med att spotta träffar och föra protokoll i patrullpärmen. Framför spottern på bilden skymtar ni ett hängande däck och en barrikad, två olika stationer som även de sköts på 300m.

Självfallet måste även en pulsövning vara med. Här ses en skytt komma springandes efter att ha hämtat ett skott på station 2. Övningen sköts på ca 600 meter mot stålmål. Upplägget är enkelt, skytten sprintar bort efter varje skott och hämtar en ny patron ur en låda, detta under en maxtid. Här får skytten själv avgöra om den tänker försöka maximera antalet patroner eller säkerställa träff på något färre skott. Tror att jag själv skrapade ihop 5 träffar, kom ihåg att jag sköt en första bom, höll av för mycket för vinden och landade strax till vänster om målet.

Här ses buren från station 2 övning 4. Här var uppdraget att landa 4st skott på 875m. Dessutom med 2-4m/s och med en maxtid på 1 min från start stående med vapen och magasin i handen. Själv lyckades jag landa 3 av 4 kulor på plåten vilket jag är nöjd över med tanke på mitt strul att komma in i position. Blev en klart improviserad position när inte min plan gick att genomföra…

Så här såg grupp 4:as mål ut på 875m efter avslutat skytte på station 2. Rätt många träff i platarna. Dock var en lärdom att ha två separata målställ en bit från varandra så att inte missar skulle misstas som träffar då kulan träffar intilliggande plåt.

En hel del splitteravgång från kulorna. Slitytan på bildäck är grymt bra på att fånga upp dessa projektiler.

Efter att alla grupper skjutit 4 av 5 stationer avslutades tävlingsdagen och vi återsamlade för gemensam middag. Självfallet dyker en del problem upp med våra vapensystem efter det att vi skjutit ca 100 skott under dagen. Här ses en deltagare ”lösa” toleransproblem mellan rekylbroms och dämpare med sin kniv 🙂 Alla sätt är bra utom de dåliga. Senare under kvällen bjöd arrangörerna på en utmärkt middag och med tilltugg. Mycket trevlig tillställning innan kvällen avslutades med obligatoriska snacket om pipor, kalibrar och kulor.

Dag två hade vi station 3 kvar. Den station bjöd på 4 olika och utmanande stationer kopplat till praktiskt skytte. Avstånd ca 310 meter och mål mellan 15-20cm stora. Altså rätt små mål ute på ett fält med vindar runt 2-4 m/s, en utmaning för oss alla 🙂

Under denna övning skulle ett skott från varje steg skjutas därefter magbyte och sen samma sak fast med svag axel. En bra och rolig station där tiden tog slut för de flesta innan alla skott var skjutna.

Denna bild är från sista övningen för vår patrull denna dag. Här skulle 4 skott skjutas från stark respektive svag axel från en stor sten. Just här hittade denna skytt en bra position och kunde nyttja sitt ”stora” benstöd för att hitta rätt. En enkel och bra station ur alla perspektiv.

Hur gick det då? Jo, detta var en relativt svår tävling och vi sköt totalt 147 skott när allt var klart. Jag knep en andra plats och landade 90 av 138 möjliga träffar i plåten vilket jag tycker känns ok utifrån omständigheter. Själv misslyckades jag främst på station 5 vilket jag inte kommer att göra fler tillfällen, så detta ger mig möjlighet att bli än bättre inför kommande arrangemang…:)

Vill ni kika på resultaten från tävlingen finner ni dessa här : Resultat

Stort tack till Micke och alla medarrangörer till denna roliga och lärorika tävling.

Räkna med mig även nästa gång ni kör tävlingen!

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: