Hoppa till innehåll

Träningshelg inför NM

mars 5, 2017

I helgen som gick åkte jag upp till Tyfors i Dalarna för att samträna med min parkamrat inför stundande NM i Norge. En lång resa själv i bilen så det fanns gott om tid att fundera över moment som vi behövde träna inför tävlingen.

Momenten som skulle tränas under helgen var:

  • Komunikation mellan spotter & skytt
  • Svingers mål, vilken strategi ska användas
  • Precision under tidspress
  • Rutiner och komunikation vid målväxling
  • Små mål i realistiskt vinterväder, har vi rätt utrustning med
  • Och några fler….hemliga 🙂

Kaliber 

Under helgen tränade vi med 6XC, 6.5*55, 6.5 Imp och 7mm Rem Mag.

Kan själv konstatera att 6XC är väldigt trevlig kaliber till praktiskt skytte på kort och medellånga avstånd (0-800m) då systemet nästan saknar rekyl som trycker skytten ur position. Längre ut försvinner oftast möjligheten att korrigera sig själv då kulan ger lite uppslag vid bom. Dock börjar kalibern närma sig storebror då ex. en Dtac 115gr eller Sierras 110gr kulors höga BC i kombination med hög utgångshastighet ger kulan samma energi ute på 1000m som ex. 130gr DL samtidigt som kulbanan är mycket flackare. Vi som team kommer att använda 6XC för korta, snabba och mer praktiska stationer och 7mmRM då avstånden passerar 700m och vinden blir mer avgörande för träff.

Mål 

Under våra träningar försöker vi använda mindre mål än vad som oftast används vid tävlingar. Detta ger oftast effekten att den tävlande upplever målet stort och kan på så sätt bygga självförtroende. En annan positiv effekt är att det inte går att slarva med vapen eller skyttet under träningen. Vapnet måste vara perfekt nollat, tabellen ska stämma på klicket och vindbedömningen måste vara exakt. Alla detaljer vid skottet måste vara på plats innan avfyrning.

Underskatta inte den avkylningseffekt som ett bord av betong kan ha 🙂 Dämparen satt bra hårt i isen. 

Test och lärande 

Under helgen passade jag även på att testskjuta med nya lätta SL5 dämparen i kal.30 för att jämföra med SL6 dämpen (kal 9.3) som jag normalt använder när jag tränar med 6.5. Slutsatsen efter testet var att vapnet kändes behagligare att skjuta med när SL6 användes. Det positiva är att SL6 inte bygger värme lika snabbt som SL5 och det skiljer bara 0.1 mil i höjd på 100m mellan dämparna.

De två dagarna avslutades med att skjuta en serie på 100m för att säkerställa eventuell spridning efter ca 100 skott passerat pipan. Även detta med gott resultat.

Nästa steg är att preppa allt, kontrollera hastighet efter omladdning för att sen åka till Norge på NM…

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: