Hoppa till innehåll

Test – Vortex spottingscope

maj 11, 2015
Vortex Razor 85mm HD

Vi har under sommaren 2014 testat två olika spottingscope, Vortex Razor 85mm HD och Recon R/T – 15*50.

20131204-143235.jpg

Detta är två kvalitativa produkter, i två helt olika prisbilder, som täcker in behovet i de flesta situationer som vi skyttar/jägare kan tänkas hamna i. Bilderna nedan är fotade med en vanlig iPhone och endast ska ses som ett jämförande exempel på förstoringsgrad och riktmedel, inte som ett bevis för produkternas olika optiska egenskaper. De optiska egenskaperna är betydligt bättre än de som återges via mobiltelefonkamerans foton.

Ändamålsenlig utrustning för situationen
20131204-145308.jpg

Recon 15*50 är en liten, lätt och kompakt kikare som primärt fungerar till att spotta kulbanor och träffar ut till 600m. Rent optiskt är kikaren helt okey med tanke på att detta är en av de billigaste kikare som har mil-skala / riktmedel. Fungerar utmärkt till korrektion och enklare avståndsberäkning genom MAS-formeln.

Recon R/T - 15*50

Test Recon

Recon har ett antal möjligheter till fästen på själva kikaren som ger möjlighet att fästa kikaren på annan optisk utrustning. Vi har sällan använd dessa utan endast den bifogade adaptern för vanliga stativ. I och med att kikaren är lätt krävs inget avancerat stativ utan det kan fungera med ett lättare system. Vi kan starkt rekommendera stativet från Manfrotto, modell 785HB. Detta är ett lätt och stabilt stativ med många möjligheter till anpassning efter terrängen.

Here on a low tripod

Recon and a good tripod

Here on a low tripod

Here on a low tripod

Recon about 100m

Recon about 100m

Recon about 600m

Recon about 600m

Vortex Razor 85mm HD

Denna tub är betydlig större och tyngre och därav fungerar inte längre lätta ”fältmässiga” benstöd om man vill ha en stabil bild. Optiskt är detta en tub som håller hög klass, riktigt skarp och fin bild även vid sämre ljusförhållanden.

Spotting scope

Spotting scope

Vortex Razor 85mm HD

Vortex Razor 85mm HD

Om ni köper en Razor 85mm är det klart intressant att köpa till Vortex fasta 30ggr okular med milskala. Då förvandlas kikaren till ett riktigt trevligt verktyg för långhållsskytte. 

Avslutande tankar

Dessa två kikare fungerar fint till ändamålet som de är designade för. Vi har använt båda kikarna under kurser och självfallet så är storebror att föredra. Men, trots sitt lilla format har Recon fungerat ok att spotta med ut till 500-600m vid skytte på plåt. Ska dock sägas att det lilla inte är optimalt, speciellt vid ljussvaga situationer. 

 

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: