Hoppa till innehåll

Träning ger färdighet!

april 20, 2015
Skyttar och observatör under träningstillfället i april 2015

Skyttar och observatör under träningstillfället i april 2015

I helgen genomförde vi ett tränings tillfälle i Uddevalla som resulterade i många glada miner. Ca 20 personer dök upp för att vässa sina färdigheter i långhållsskytte. Primära syftet med träffen var att ge skyttarna möjlighet att bli bättre att bedöma vind och avstånd samt att få öva på icke självklara skjutställningar.

Skjutställningar utanför boxen - Emil instruerar.

Skjutställningar utanför boxen – Emil instruerar och påvisar tillämningsbara principer 

Annorlunda skjutställningar kan bli väldigt stabila med träning.

Annorlunda skjutställningar kan bli väldigt stabila med träning och rät stöd. 

Första dagen började med en gemensam samling och genomgång inför helgens övning av oss på L.R.D. Många av skyttarna hade åkt långväga för att kunna delta på arrangemanget så det fanns stora förväntningar på dagarna.Första aktiviteten ute på fältet var att gemensamt duka upp målbilden samtidigt som skyttarna fick bli bekanta med omgivningen. Första skjutövningen som varade resten av förmiddagen ägnades åt att verifiera kulbanor.

Deltagare verifierar sina kulbanor och tabeller ut till 1150 under förmiddagen.

Deltagare verifierar sina kulbanor och tabeller ut till 1150 under förmiddagen.

För att bryta av och låta vapnen vila lite gjorde Marcus (vinnare av NM och Remmene 2015) ett litet inspel vid lunchtid där han delgav övriga skyttar hans strategier när han tävlar och detaljer som är värt att tänka på vid tävling för att lyckas.

Marcus gör ett kort inspel under lunchen gällande tävling och detaljer runt om.

Marcus gör ett kort inspel under lunchen gällande tävling och detaljer runt om.

På eftermiddagen bjöds det på knepiga skjutställningar, där det fanns lika många lösningar som skyttar. Kvällen bjöd på en god kött buffé och härliga skratt.

Andra dagen började med att deltagarna fick avståndsbedöma ett mål samt uppskatta vind inför sitt cold bore shot (CBS).

Förberedelser inför skott

Förberedelser inför skott

Skytte kan vara väldigt roligt, speciellt när det klingar i stålmålen på långa avstånd.

Skytte kan vara väldigt roligt, speciellt när det klingar i stålmålen på långa avstånd.

Efter många träff i målen gick delades gruppen upp i två mindre grupper för kommande övningar innan lunch. Båda grupperna genomförde övningar på inte helt självklara skjutställningar men ändå ställningar väl värda att träna på.

Skytt skjuter liggandes med vapnet på benet.

Skytt skjuter liggandes med vapnet och tar stöd på benet.

Vapenremmen kan användas till många saker, bl.a. som fäste i träd

Vapenremmen kan användas till många saker, bl.a. som fäste i träd

Under lunchen gjorde Emil (Vinnare NM parklassen 2015 samt erfaren bänkskytt) ett inspel om vad man ska tänka på vid vapenvård, hur man använder olika medel samt hur man som skytt smörjer ett vapen korrekt. Ett intressant och lärorikt inspel som gav flera tips som kan underlätta framöver.

Emil håller ett föredrag om vapenvård och tekniker gällande detta.

Emil håller ett föredrag om vapenvård och tekniker gällande detta.

Eftermiddagen ägnades åt eget skytte, även här såg vi många som ägnade tiden åt att skjuta från ex tripod, remstöd, sittande men även fristående skytte. Självklart var det de längsta hållen som hägrade här för många och flera skyttar levererade ett bra resultat.

Skytt skjuter och finputsar på detaljer.

Skytt skjuter och finputsar på detaljer.

Helgen bjöd på fantastiskt väder, god stämning och roligt skytte. Det fina vädret gjorde att det fanns en hel del mirage på fältet och därmed även i siktbilden. Mirage är både till skyttens fördel och till dess nackdel, lite beroende på omständigheter. Kraftig mirage gjorde det väldigt tydligt för skyttarna att se vinden direkt i kikarsiktet men samtidigt fick de betydligt svårare att avståndsbedöma målen. Även att se träffar i målet blev svårt med mängden mirage på fältet.

Praktiskt långhållsskytte när det är som bäst :)

Praktiskt långhållsskytte när det är som bäst 🙂

Test – själva testade vi nya tunna speciella plåtar som mål på längre håll, dessa gav en ljudligare klang vid träff vilket underlättar betydligt vid de avstånden vi hade att tillgå. Känns bra då dessa mål väger betydligt mindre än 10mm Hardox.

På väg hem i bilen infann sig en skön känsla efter helgen men nu börjar planeringen inför nästa tillfälle för att få till ett ännu bättre tillfälle med nya spännande övningar.

Helgens ansvarige passar på att själv skjuta och verifiera några skott på de längre avstånden

Helgens ansvarige och skribent passar på att själv skjuta och verifiera några skott på de längre avstånden

// Fredrik

Alla bilder i reportaget är tagna av JET och finns intresse av att använda bilder i andra sammanhang hör av er till info@longrangedesign.com för mer info. 

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: