Hoppa till innehåll

Sittande skjutställning med benstöd

oktober 24, 2014
Att skjuta bra sittande med vanliga benstöd är inte helt enkelt...

Att skjuta bra sittande med vanliga benstöd är inte helt enkelt…

Under föregående helg åkte jag och Fredrik (Tummen) upp under söndagen för att reka och planera inför kommande kurs. I detta fall tog det 4.5 h i bilen upp för att besöka en skjutbanan så väl på plats kändes det nästan obligatoriskt att även passa på att skjuta lite 🙂 Mitt skyttemål för dagen var att skjuta en laddstege i 6.5:an. Jag använder fabriksladdad Norma 130gr DL Fält vid tävlingar ut till 600m. När det kommer till tävlingar och skytte på långa håll för 6.5:an (+600m) väljer jag att ladda själv för att få ut full kapacitet ur systemet.

Då jag skjuter denna långhållsladdning rätt sparsamt i vapnet har jag valt att ladda för den övre noden, dvs de patronerna är rätt hårt laddade för att få ut en bra hastighet på kulan. Dessa laddningar ger en flackare kulbana, mindre vertikalspridning pga. lågt ES samt mindre vindavdrift på längre avstånd än fabriksladdad ammo. Något som är en trevlig fördel när det blir svåra skott.

Skytte sittandes vid en betongbänk 

Väl på plats fanns bra stabila bord i betong som vi använde för vårt skytte. Personligen skjuter jag väldigt sällan sittandes utan väljer när det går att skjuta liggande för bättre rekylkontroll. Men i detta fall valde jag att skjuta sittande, något som senare visade sig vara ett dåligt men lärorikt val. Vid skyttet användandes en stor säck med sand under bakstocken och ett par Atlas benstöd fram.

5 laddningar, 130gr DL i 6.5*55, skjutna på 100m

5 laddningar, 130gr DL i 6.5*55, skjutna på 100m

På bilden ovan ser ni röda, gröna och blå skott. De gröna är från första omgången, dvs 4skott av respektive laddning. Mjukaste laddningen till vänster grupperade bra men sen blev träffbilderna mer vertikala. Förutom detta såg jag mer spridning i sida än normalt.

Först tänkte jag att det var den naturliga spridningen i laddstegen som gav vertikala träffbilder men då grupperna längst till höger inte krympte anade jag att det fanns fel i systemet.  Min upplevelse var att jag inte hade kontroll över vapnet i skottögonblicket, dvs rekylupptaget blev olika mellan skotten.

Som tur var hade jag en låda innehållande ytterligare en precis likadan laddstege, denna avsedd att testas på ett längre avstånd. Efter lite funderande testade jag att skjuta om serie 2 & 3 och då verkligen försöka minska vertikala träffbilden. Ovan ser ni de gröna hålen som visar en minskning av vertikala träffbilder men med ökad rekyl mer sidospridning som följd.

Den egna slutsatsen var lite smärtsam, dvs. att en ökad rekyl i systemet gav mig både vertikal och horizontal spridning i träffbilden. Detta på grund av bristfällig teknik kopplat till sittande skjutställning och rådande förutsättningar. Samtidigt som det var en olustig upptäckt så blev nu ett tydligt utvecklingsområde synliggjort för mig. Det gillas 🙂

Avslutningsvis för att bekräfta mina egna slutsatser laddade jag vapnet med näst hårdaste laddningen, dvs. laddning nr 4. från vänster. Detta var en av de laddningar som hade stor vertikal spridning. Skillnaden vid detta skjuttillfället var att jag intog liggande skjutställning och sen sköt 4st skott mot samma prick. Som ni kan se utav de 4 blå skotten så finns där en tydlig skillnad, en skillnad som bekräftar mina slutsatser.

Under kursen nästa helg kommer kursdeltagarna få tips och råd vad de bör tänka på vid sittande skytte från just dessa bord. För att vara tydlig så är detta den första kursen som våra kursdeltagare får möjligheten att skjuta sittandes från ”bänkskyttebänkar”. Då det nu är konstaterat utvecklingsområde för mitt skytte så känns det extra bra att den instruktör som håller i detta kursmoment har sin bakgrund inom bänkskyttet 🙂

I morgon blir det ett besök på banan igen för att skjuta en ny laddstege, denna gång liggandes 🙂

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: