Hoppa till innehåll

Förberedelser för höstens tävling

oktober 12, 2014
Att träna utanför komfortzonen ger fördelar under tävlig

Att träna hemma utanför sin komfortzon ger fördelar under tävling

Under senaste åren har fler och fler tävlingar börja dyka upp för oss långhållsskyttar, vilket är en otroligt bra trend som vi hoppas håller i sig. Vi ser allt från enkla lokala tävlingar till seriösa arrangemang så som ex. NM i Norge.

Två av de många positiva aspekter utav att delta i tävlingsverksamhet är att skyttens materiella svagheter ofta kommer fram under tävling samt att skyttens förtrogenhet utav sitt vapensystem och att skjuta på längre håll ofta är helt avgörande för att vara med och strida om medaljen.

Den trend vi ser i de flesta tävlingar är att arrangören försöker förflytta skytten utanför sin komfortzon och därigenom ”stressa fram” misstag etc från skytten. Denna stress kan arrangören få till genom bl.a. kortare skjuttider som inte tillåter fippel, rörelse mellan olika skjutplatser, okända moment som skytten inte känner till innan, att all utrustning ska vara med hela vägen och alltid inom skjutplatsens box och annorlunda och svåra skjutställningar.

Seriöst långhållsskyte på multippla mål under NM i Norge

Seriöst långhållsskyte på multippla mål under NM i Norge under rejäl tidspress

Ett exempel på kort skjuttid och avancerat skytte kan vara en utav många stationer NM i Norge. Stationen som ses på bilden ovan bestod utav 5 eller 6 mål (lite osäker) på avstånd mellan 600m och 1050m. Målen bestod utav 30*30 plåt på de närmsta och upp till en 50*50 plåt på det längsta avståndet. Vinkel mellan målet längst till vänster och höger var det ca 80 grader och det krävdes en förflyttning för att kunna skjuta samtliga mål. Tid för skytten att lösa den stationen var 7min.

Översta bilden är tagen från en tävling i Kristinehamn och visar en station där skytten ska skjuta inifrån ett rör och träffa sitt mål på 300m. Kruxet är att röret är för smalt för att skytten ska kunna skjuta från rätt axeln samtidigt som det rullar i sida när skytten försöker justera sin skjutställning. Helt enkelt en helt suverän station som skapar en lärandesituation hos skytten.

Vad som mer är gemensamt för dessa tävlingar är att de flesta skyttar som vi träffar, inklusive oss själva, verkligen gillar konceptet! De allra flesta utav skyttarna åker på dessa tävlingar för att lära sig mer, bli en bättre skytt och få syn på sina utvecklingsområden etc. Lärandet som uppstår hos oss skyttar inför, under och efter avslutad tävling är för många en av de viktigaste drivkrafter som finns till utveckling. En klok man sa att ”sökande efter kunskap kan även ses som sökande efter lycka” . 

Förberedelser 

Några saker kan du som skytt förbereda dig på inför höstens stundande tävlingstillfällen är följande:

  • Bli förtrogen med ditt vapensystem genom varierande skjutövningar
  • Förenkla det som går att förenkla
  • Lägg vikt vid detaljer som gör att allt går fortare och blir enklare
  • Bli förtrogen med dina tabeller och och variationer kopplat till skjutställning, temp, stöd etc.
  • Framför allt, träna på era svagheter och inte de moment som ni redan behärskar 🙂

Som lite tips på träning kommer här nedan två filmer som visar lite olika enkla skjutövningar som går bra att göra oavsett skjutavstånd. I de flesta fall som vi tränar försöker vi att använda den utrustning som vi även använder under tävling. Detta så att allt blir så likvärdigt som möjligt.

Lycka till med allt tränande och så syns vi under höstens tävlingar!

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: