Hoppa till innehåll

Prova-på Långhållsskytte, Hajom 2014

september 29, 2014
Spotting hits!

Spotter ropar ut träffar på 1075m

 

Att testa på skytte på länge håll

av Fredrik (Tummen) och Peder W

Under en blåsig lördag i slutet på september samlades ett 30 tal motiverade skyttar i Hajom för att testa hur det är att skjuta på längre håll. Arrangörerna av träffen var medlemmar ur Hajom skytteförening i samarbete med oss i L.R.D. Under träffen dök dessutom flera väldigt kunniga och erfarna långhållsskyttar upp för att hjälpa till att göra dagen lärorik och rolig. Träffen, som var utannonserad via ett skytteforum, blev snabbt fulltecknad. Skjutavstånden under dagen var betydligt längre än vad som normal erbjuds på en fältskjutning. Skyttarna kom åkande från hela södra Sverige med spridning från Skåne upp till Dalarna.  Många av skyttarna berättade om att de tidigare inte haft tillfälle att skjuta på avstånd länge än 200 eller 300m och att detta var första tillfället att testa sina skjutkort. En del utav skyttarna använde sina vanliga jaktgevär med bra kikarsikten medan några utav skyttarna hade med sig ändamålsenlig utrustning för denna typ av skytte.

Skyttar med olika typer av gevär.

Skyttar med olika typer av gevär.

 

Stål från 300m ut till 1075m 

Dagen bjöd på avstånd från 300m ända upp till 1075m på mål gjorda av plåt. Plåtmål ger en direkt indikering av träff både via ljud och synlig träff samt att målet rör sig efter träff och kräver inte någon som markerar träff eller bom. Stationerna var av varierande svårhetsgrad, både med tanke på avstånd och vind som mättes upp mot 6 meter per sekund. Under skjuttillfället växlades praktiskt skytte med teoripass för att ge skyttarna så mycket som möjligt att ta med sig hem.

Stålmål på 800m sett från station 3

Stålmål på 800m sett från station 3 genom en Mark 4 målkikare

 

Hjälp med korrektion utav spotter 

För att hjälpa skyttarna med att träffa fanns hjälp på plats med tubkikare för att på så sätt korrigera skytten om de tex läst vinden fel, något som inte är helt enkelt när det blåser mindre på skjutplatsen och mer ute på fältet i en helt annan vinkel. Att försöka se hur deltagarna träffade eller bommade var inte så enkelt med rådande väder.

Fotat från spotterns position bakom skytten. Här på station 3

Fotat från spotterns position bakom skytten. Här på station 3

 

Deltagarna lyckades få in flertalet träffar på långa håll de aldrig tidigare träffat. Man turades om att skjuta en och en så att det är lätt att att säga vem som träffade vad och även vart träffen satt. Normal skjutförfarande var att skytten skjuter ett skott, därefter får denne korrektion av spotter för att sen följa upp med ett andra skott mot samma mål.

Skjutordning från vänster till höger.

Skjutordning från vänster till höger.

 

Vind – en svår och avgörande faktor!

En station erbjöd mål mellan 300 till 500 meter och en sidvind som var nästan i vinkel med skjutriktningen, nästa hade avstånd på 600 och 1075 meter med mindre vinkel på vinden vilket blev ytterligare en faktor att ta med i beräkningen. Stundtals gick vinden åt två olika håll ute på fältet. Sista stationen hade mer eller mindre rak motvind och mål mellan 450 till 795 meter och var också den mest omtyckta stationen.

Stålmål på 590m som visar tydlig vind från vänster till höger.

Stålmål på 590m som visar tydlig vind från vänster till höger.

 

Skyttar träffas, skjuter och delar erfarenheter 

Många muntra miner hade skyttarna både när mål på långa avstånd träffades men inte minst under uppehållet för lunch. Många var förvånade men mycket nöjda med att de träffat alla mål ut till 900m. Det fanns även ett flertal skyttar som lyckades med bedriften att träffa stålmålet ute på 1075m, detta trots att kulan vid träffen hade underljudsfart.

Gott om träffar på 800m vilket är gott att se som arrangör.

Gott om träffar på 800m vilket är gott att se som arrangör.

 

Säkerhet under träffen 

Under dagen kunde skjutledare glädjas över deltagarnas säkerhetsmedvetenhet. Vi såg bra och säker vapenhantering och att tydligt ansvarstagande bland alla skyttar att göra skjutningen säker. Detta tackar vi er för!

Höstskytte ut till 1075m, något som alla borde prova på!

Höstskytte ut till 1075m, något som alla borde prova på!

 

Nätverk och framtida möjligheter 

Många diskussioner växte fram och nya kontakter knöts an. Vid dagens slut var alla nöjda. Genomförandet kunde inte ha gått bättre då vi inte kan styra över vädret. Många glada och gissningsvis trötta återvände hem, med en blodad tand att komma ut på fler träffar och tävlingar. Förhoppningsvis kommer vi ses på fler tillställningar och fältskjutningar.  En av målsättningarna med arrangemanget var att visa ett upplägg för intresserade skyttar hur liknande träffar kan genomföras runt om i Sverige. Vår förhoppning är att vi snart kommer att själva få åka på ett liknade arrangemang.

Liggande skytte ställer större krav på teknik än vad många tror.

Liggande skytte ställer större krav på teknik än vad många tror.

 

Arrangörernas egna skytte  

För att alla skulle få ut det mesta utav dagen hade vi planerat så att även funktionärer, skjutledare och spotters fick möjlighet att själva skjuta. Något som både uppskattades och nyttjades för att verifiera tabeller och få höra det beroende framkallande ljudet av kulor som träffar plåtmål. Vi genomförde även en egen enkel studie över hur tjocka målen behöver vara för att stå emot kulor på de längre avstånden. Nedan ses en av skribenterna missa en plåt på 1030m, inte uppskattat.

Bommar ett skott på 1030m :)

Bommar ett skott på 1030m 🙂

Samma skytts träffbild på en 40cm*40cm plåt på 1030m. Dock sköts fler skott än 4st :)

Samma skytts träffar på en 40cm*40cm plåt på 1030m med 130gr DL Fält. Dock sköts något mer skott än de 4 på plåten 🙂

 

Blandade bilder 

Skyttar hjälper varandra att läsa vind och träffa mål långt ut.

Skyttar hjälper varandra att läsa vind och träffa mål långt ut.

Översiktsbild över de tre stationerna.

Översiktsbild över de tre stationerna.

 

Väl mött vid nästa tillfälle !

Fredrik (Tummen) & Peder W

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: