Hoppa till innehåll

Korthållsfältskytte – grymt bra!

september 18, 2014

IMG_4734.JPGBillig och bra träning!
Korthållsfältskytte är en mycket bra träning både för avståndsbedömning och vind. För att skjuta innerträffar behövs minst lika noggrann bedömning som vanligt fältskytte. Står ett mål på 80m och du bedömt målet till 70m så är man precis på gränsen att gå utanför målet. En vind på 2-3 m/s gör att man får hålla av 10-12cm på 100m.

IMG_4735.JPG
Tävlingen
Dagens fältskjutning bjöd på varierade avstånd mellan 40-105m och även om skjutriktningen var i stort sett samma var man hela tiden tvungen att hålla koll på vinden som var väldigt byig men även att man fick bedöma vindpåverkan på kulan beroende på terräng. En annan rolig aspekt är att precis som i klass 1 skytte där man kan följa tracen in i målet ser man kulan på väg till målet redan från 50m.

Vi sköt totalt 9 stationer inklusive ett inskjutnings mål, man får då gott om träning på en enda tävling för bedömning för olika skjutförhållanden. För att lyckas med skjutningen gjorde en tabell räknat på BC G1 0,14 med en hastighet på 331 m/s vilken visade sig stämma perfekt efter min ballistikapp. Avstånden på målen var delvis kända och flera okända. De mål som hade kända avstånd meddelades skyttarna om avståndet 30sek före eld. Precis som i vanlig fältskjutning skjuter man 6 skott per mål. Förberedelser är allt för att få till en smidig skjutning.

IMG_4737.JPG
Riktmedel
Trots att jag inte har ett sikte med mil riktmedel gick det ändå riktigt bra med många innerträffar. Jag beräknade istället hur många cm jag behöver hålla av för vinden vilket funkade riktigt bra.
Slutsatsen av att gå en runda i korthålls fält är att det är lika krävande av skytten, minst lika kul som vanligt fältskytte och att det verkligen gav mersmak att skjuta korthåll.

IMG_4736.JPGVapen för ändamålet
En vanlig 22a med ett sikte där du kan justera paralaxen ner till 50m, gärna mer är allt du behöver samt ha bra koll på kulbanan.

/ Fredrik (alias Tummen)

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: