Hoppa till innehåll

En guldpipa går i graven !

april 2, 2014

20140402-211456.jpg
Ibland arbetar man för länge med att hålla liv i sina favoriter. Ovan pipa är en nerkortad 74cm Sauerpipa som har skjutit otroligt bra under väldigt lång tid. Den har tagit emot alla olika kulor som jag skickar genom den, oavsett de varit lätta eller tunga.
Oundvikligt började pipan bli sliten och med det öppna upp träffbilderna. Självfallet var det svårt att inse och acceptera att pipan var slut så många timmar (och kronor för den delen) har spenderats i att ändrat laddningar och mixtrat med friflykter för att få den skjuta bra igen. Nu är den skrotad!
Ett råd av mina skyttevänner och som jag nu delar till er är att spara låsdelen i pipan för eventuellt kommande AI – projekt till Sauern. Check!

20140402-213234.jpg
För mig blev det denna gång en Norma 70cm pipa som kapas till 63.5 cm och självklart gängas för broms och dämpare.
Det fina med Sauer 200STR är att ägaren lossar tre skruvar, tar pipan med sig till ett skytteobud etc, betalar ca 4000kr och byter sin gamla pipa mot en ny. Sen tar det ca 5min att sätta tillbaka pipan och därefter är det bara att börja breaka in pipan. Enkelt!

Break In

20140402-223241.jpg
Efter en del samtal med kunniga skyttar och egen fundering beslutade jag för att passa på att göra ett eget test. Beslutade för att breaka in pipan med kulor belagda med molly och inte använda kopparlösare. Den grundläggande tanken med en break in är att nöta ner de märken och kanter i bommarna som finns kvar efter tillverkning. Min teori är att göra detta med molly på kulorna, slipa bommarna noga mellan skotten med JB pasta och Autosol. I teorin tänker jag att håligheter och porer i ytan inte ska tömmas genom att använda kopparlösare utan snarare slipas ner och poleras. Resultatet borde resultera i att ytan i pipan blir blank och därmed stängd för eventuella kopparavlagringar, men vem vet. Utan test ingen ny kunskap 🙂

20140402-223950.jpg
Efter en eftermiddag på banan kan jag konstatera att arbetet har gett resultat. Pipans bommar känns betydligt slätare och lappen hugger inte fast på väg igenom loppet. Som alltid är det spännande att skicka iväg pipans första 5-skottare. Denna gång från liggande skjutställning, (rätt dålig skjutställning beroende för kort skjutplats) och avstånd 100m. Använder Normas Fält till både break in och till första precisiontestet.

20140402-232346.jpg
Efter en snabb första femskottare Konstaterar jag att även denna pipa verkar leverera 🙂

20140402-232806.jpg

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: