Hoppa till innehåll

NM i långhållsskytte – en grym upplevelse!

mars 27, 2014

Allt började för drygt ett år då Christian, en motiverad och kunnig skytt i Norge, arrangerade det första Nordiska Mästerskapen i långhållsskytte. En tävling som genomsitt upplägg och engagemang satte en ny norm för kommande långhållstävlingar. Tävlingen var en av de mest krävande skyttetävling som har arrangerats för civila skyttar under senaste åren. Jag tror ingen av de deltagande 2013 åkte hem utan både träningsvärk och positiva, om än jobbiga, erfarenheter. Helt enkelt en tävling som gav mersmak.

20140327-204331.jpg

NM 2014 – Back to Basics 
En sån här tävling börjar, precis som vilken annan seriös tävling, lång tid innan själva starten går. Ska man ha en chans bland de bästa skyttarna behöver man förbereda sig. Att skapa alla tänkbara fördelar man kan rent materiellt och kunskapsmässigt. Ovan ses ett sådan exempel som gör det snabbt att kunna kompensera korrekt för olika avstånd. För att ha en chans att leverera träffar i plåtarna behöver skytten kunna sin utrustning och snabbt kunna kompensera för allt vad Christian och moder natur hittar på.

20140327-205551.jpg

Efter en trevlig resa förbi Oslo ca 10mil landade vi i den lokal skytteklubbens klubbstuga. Som vanligt när man fyller en lokal med entusiastiska skyttar och dess utrustning tar det inte lång tid innan alla snackar utrustning, taktik och erfarenhet. Helt enkelt en kväll som uppfyllde kriterierna för en lyckad start:)

Tävlingsdagen
Dagen började bryskt med väckning runt 05.00 för de flesta, något som jag själv aldrig verkar vänja mig med. Efter frukost och den sista ompackningen av tävlingsutrutningen bar det iväg till starten av tävlingen. Vi samlades utanför Christians hus på fältet, patrulledarna fick en sista dragning inför starten. Som sig bör på tävlingar kändes en viss spänning i luften bland deltagarna innan starten gick.

20140327-210020.jpg

Efter en gemensam genomgång av regler så startade tävlingen och alla började gå. För de flesta väntade en stigning på ca 400 höjdmeter upp till station 4,5&6. Det blev en riktigt trevlig promenad i ca 4 plusgrader, perfekta förhållanden med sol och blå himmel. Totalt avverkade vi 1,4 mil och ca 600 höjdmeter.

20140327-211219.jpg

Tävlande kan delta som en individuell skytt eller i klassen skyttepar. Oavsett ingår alla skyttar i en patrull. Varje patrull har en ledare och ett skyttepar. Gruppen rör sig samlat mellan tävlingens olika stationer och hjälps åt att genomföra skjutning och poängräkning. Ett smart fungerande sätt som minskar behovet av funktionärer och skjutledare ute på stationerna.
Några utav oss sköt individuellt medan jag och Anders tävlade som Team LRD (Westman). Kändes riktigt roligt åter vara tillbaka för en revansch.

20140327-224358.jpg

I och med att vi rörde oss många höjdmeter skiftar snöläget rätt drastiskt, här ses Anders halvägs upp till station 5.

20140327-224950.jpg

Skyttet – en utmaning!
Detta år var tävling än mer utmanande när det gällde själva skyttet. Korta tider, varierande skjutriktningar, omgrupperingar av skjutställning inom stationen. Oftast var det 6-8 minuter för skytten / paret att avståndsbedöma målen, korrigera för avståndet, kompensera för vind och skjuta 2 skott mot ca 5-8 mål. Träff med första skottet gav 10 poäng, med andra skottet 5 poäng. Skytten valde själv ordning och hur många skott som denne sköt mot vilken plåt. På det hela ett bra sätt att räkna poäng. Om något kunde tiderna för de längsta skotten varit något längre.

20140327-230450.jpg

Här ser ni en skytt påbörja skyttet mot ett 600m mål placerat på det vita fältet framför skytten. Därefter väntar 4 mål uppe på vita fältet längst upp till vänster i bild, avstånd 1000m-1100m. Avslutningsvis väntar ett 900m mål bakom skogsbrynet till vänster i bild och för att kunna skjuta mot detta krävs en förflyttning av skytten. Som sagt, skytten / paret måste kunna sin sak för att hinna ta dessa skott och träffa under stationens 7min. Här ses Anders spotta träff / bom åt skytten ovan.

20140327-231423.jpg

Här ses en skytt med spotter skjuta på station 4 från skjutställning 2. Skytten skjuter 308 och skjuter mot mål mellan 825m-900m uppe till vänster i bild. Just nu blåser det ca 2-3m/s effektiv vind, en utmaning som heter duga!

20140327-232449.jpg

En faktor som gör det hela mer intressant och krävande för skytten är variationen mellan små mål på 80m-500m och något större mål på 600m-1100m. Tävlingen bjuder aldrig stora mål utan bara teoretiskt görbara mål 🙂 Här ses en skytt på station 4, skjutställning 1. Här finns plåtar från ca 80m till 530m. Nämnas bör att plåten på ca 530 är 20*20cm, inte helt enkelt då avståndet till målet är okänt för skytten.

20140327-233849.jpg

Naturupplevelse

Tävlingen bjöd på varierande väder, allt mellan blå himmel till snöfall. Ovan ses en blöt Anders på väg mot station 1&2 ca klockan 14.00 på tävlingsdagen, modernatur bjuder på regn och kraftiga vindar.

Väl inne i skogen beslutade sig gruppen för att ta en kort välförtjänt matpaus, första för dagen. Alltid skönt att få i sig varm mat under kalla och blöta dagar. Att sen få göra det i lä för vinden, i trevlig miljö med goda vänner ute på en grym tävling gör det hela till en toppenupplevelse!

20140327-234647.jpg

De flesta skyttar kom tillbaka till bilarna runt 17.00 på eftermiddagen för att åter transportera sig bort till klubblokalen. Själva gjorde vi i stort en bra insats under tävlingsdagen men fick med oss lite mer erfarenheter från station 6 och station 2. Vår egna upplevelse på station 6 är ännu inte utredd utan kräver mer fundering och tester innan vi riktigt förstår vad som hände! Vi sköt noll poäng på stationen på mål mellan ca 500m-600m, mål som vi normalt alltid träffar, mysko! På stationen innan levererade vi förstaskottsträffar på 1000m så något galet var det…..frågan är bara vad?
Men trots allt en grymt skön känsla när man återvände till bilen 🙂

20140328-135635.jpg

Sen väntade en gemensam middag, prisutdelning och allmänt skryt om dagens upplevelser 🙂 Precis som förra året serverades en fantastisk god viltgryta och till det en smaskig efterrätt, jäklar så gott det var efter en lång dag med fysisk aktivitet!

20140328-140035.jpg

Här ses Christian, huvudarrangören, till vänster i bild precis innan middagen serveras.

Cold Bore
För de skyttar som hade möjlighet att stanna och skjuta under söndagen började dagen med ett ColdBore skott från station 3. Här var utmaningen att vara snabbast skytt och ändå träffa målet.
Själv valde några utav oss att stillsamt packa in i bilen och börja rulla nöjda hemåt mot Göteborg. Kändes skönt att åka över landgränsen med en silverplacering i lagtävlingen och med alla positiva upplevelser i tanken. Att vi dessutom fick med oss erfarenheter om hur vi kan bli bättre förberedda inför kommande tävlingar var en bonus.

Så från oss alla ett stort tack till alla arrangörer som vi vet har fått arbeta rätt hårt för att vi skyttar skulle få en riktigt bra upplevelse! Vi har redan börjat planera inför nästa års tävling, så Christian räkna med att vi kommer!

Resultat NM Norge

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: