Hoppa till innehåll

Vikten av bra skjutteknik del 2

november 8, 2013

20131110-221156.jpgBilden är tagen under en av våra kurser efter en andra genomgång av skjutställning.

Om vi skyttar vill kunna träffa mål på långa avstånd (+600m) behöver vi optimera alla avgörande faktorer. En av de faktorer som påverkar mest är skytten skjutställningen och förmåga att utföra ett korrekt skott. I föregående del av artikeln gällande skjutteknik påvisades (video på youtube) en tydlig målbild för skyttet, dvs hur det ser ut när skytten genomför ett bra skott liggande med benstöd. Detta inlägg kommer mer att handla om vanliga fel bland oss skyttar.

Bakgrunden till alla vårt resonemang är följande:
Träffsäkerhet på långa avstånd kommer sig utav att skytten arbetar för att skapa ett repeterbart system. Skytten strävar alltid efter att försöka göra allt på samma sätt (repeterar förfaranden). Detta är en förutsättning för att skytten ska kunna synliggöra olika faktorers påverkan och därmed kompensera för dessa.

Vi arbetar själva utefter grundregeln att vi som skyttar ska kunna se sina egna träffar i målet genom kikarsiktet. Detta för att snabbt kunna korrigera och avfyra skott nummer två – träff!

I nedan film kommer ni att få se ett antal sekvenser tagna på en skytt som håller på att skjuta in sig inför årets älgjakt. Detta är en skytt som under en normal dag på skjutbanan skjuter ”hål-hål”. Under tiden som vi filmar skjuter han en test med 180gr Oryx på 100m. Dessa tre skott sitter ihop som en treklöver. Skytten har alltså fina förutsättningar gällande egenprecision att bli en duktig långhållsskytt.

Filmen synliggör ett antal vanliga fel som skytten gör under denna eftermiddag. Jag vågar påstå att dessa fel är vanliga på de flesta skjutbanor och att denna skytt i praktiken gör ganska få fel i förhållande till snittet. Döm själva.

Ett tips för att komma vidare och bli bättre skytt är filma er själva, ni får en direkt återkoppling på vad som behöver förbättras och vad som är bra.

Lycka till med tekniken!
/ Peder W

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: