Hoppa till innehåll

Bockjakt 16 aug – Life as a bush

augusti 31, 2013

Den 16 aug åker jag traditionsenligt upp till en god vän norr om Trollhättan för att jaga råbock.
Den marken som vi jagar på är rätt liten och passen rätt trånga. För att göra allt lite svårare snurrar vinden och därmed snurrar även vittringen runt rätt bra.

För att optimera min chanser vid lock och smygjakt använder jag nästan alltid en Ghillie. Jag har under flera år av jakt uppmärksammat att denna typ av kamouflage kompenserar för egna misstag under jakten. Jag har alltid mer tid på mig och kan röra mig mer utan att djur springer iväg när jag använder en bra kamouflage.

Ett exempel på detta är fjolårets bockjakt där jag satt 10-20m ifrån en fin älgtjur under nästan 2 timmar utan upptäckt. Detta var på ett gammalt hygge där jag, efter avslutad ansmygning, utgjorde en tydlig siluett. Efter två njutbara timmar tillsammans med älgtjuren prövade jag att, helt upprätt gående, sakta att gå rakt mot älgen. Tjuren gjorde ett kast, sprang/hoppade bort 10 meter för att stanna och försöka förstå vad det var som rörde sig. Samma beteende som hundar ibland kan uppvisa när de blir lite skrämda. Tjuren stannade kvar på ca 40m under ca 10 min innan den beslöt att uppsöka en ny plats.

Under årets bockjakt var min plan att jag skulle testa Biltemas risbuske/Ghillie. I och med att detta är en rätt billig skapelse finns en del saker att tänka på för att inte bli upptäckt under jakten. Först ut är att klippa av byxorna vid knähöjd, annars riskerar du att ha med hela skogen ut.
Jag upplever att trådarnas karaktär på denna Ghillie gör att jägaren fastnar i buskar, träd etc. Personligen använder jag endast denna dräkt vid jakt i öppen terräng där jag behöver ett bra kamouflage mot bakgrunden. Nästa förändring är att komplettera huvan med en keps som håller ut huvan något. Jag använde vid detta tillfälle myggnät då det var rätt bra med mygg. Det skadar inte att öka buskeffekten något på huvan.

Här följer kort film från jakten, min första jaktfilm. Nästa ska bli ännu bättre 🙂

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: