Hoppa till innehåll

En dag då allt stämmer!

augusti 26, 2013
Image
Inför kommande jaktperiod, både hjort och älg, var jag och Anders ute på banan i Skepplanda för att se till att våra system levererar enligt önskan.
Dagen bjöd på vackert väder och fina vindar 1-4m/s rakt i sida från höger, dvs. vi visste att vi skulle få något höga träffar på de längre avstånden på grund av vind från höger.
Image
Först ut för dagen var våra kallskott med 6.5*55:an på 300 meter på en rådjurstavla. Anders sitter i bänk med benstöd uppe på träregel för att simulera jaktskott från jakttorn. Själv väljer jag att sitta ner på marken med mina höga benstöd som jag nästan alltid använder under jakten.
Väl framme vid tavlan konstaterar vi att båda skotten sitter precis där de ska i viltfiguren, alltid en bra start och en skön känsla att allt är som sig bör.
Image
Efter vi klistrat viltfiguren hoppar vi in i bilarna och åker ut till 600m vallen, banans bästa skjutvall.. Här ligger vi bra och har god uppsikt över området framför.
Vi har dukat plåtmål på de längre avstånden. En 30*30cm plåt på 535m, En Stab-n-shoot (30*130cm) från Leaf Supply på 575m och en 40*40cm 600m.
Image
Innan vi börjar skyttet så tar vi fram loggböcker och loggar väder och vind. Kestrellen visar 20 grader och ett AD på 300, strålande sol rätt högt på himlen.
Vi har valt att inte sätta upp vindflaggor utan förlitar oss på att kunna läsa vinden genom att titta på den mirage som vi ser ute på fältet framför oss.
En bra träning för kommande jakt och skjuttävlingar.
Först tittar vi på träd och buskar för att bilda oss en uppfattning om vinden. Både jag och Anders är överens om att det inte blåser speciellt mycket, ca runt 1m/s.
Därefter lägger vi oss ner och tittar genom kikarsiktet för att se miragen på fältet.
Nu ser vi att det blåser mellan 1 – 4 m/s ute på fältet. Vi loggar vinden i våra böcker och tittar därefter hur mycket vi behöver hålla av i kikarsiktet vid respektive vind.
Anders imponerar stort genom att sätta alla sina första skott på respektive avstånd med första skottet, dessutom i center i målet. Själv har jag haft en del strul med min 7mmRM och ljuddämpare senaste tiden men känner mig hoppfull inför första skottet. Jag innan detta besökt på banan polerat pipan under lång tid för att få ut all skit som lagrats under en längre tid.
Först ut är ett CCBS på 535m, hittar rätt skjutställning, ställer in parallaxen och upptäcker att rätt inställning i dag visar ca 110m på skalan som finns på kikarsiktet.
Lärdomen är alltså att alltid att ställa in parallaxen rätt och skita i skalan. Det positiva i dag var att miragen blev väldigt tydlig samtidigt som målen blev rätt suddiga.
Image
Jag kamrar patronen, håller av 0.4 mil för 2m/s i sida på plåtmålet och låter skottet gå – Träff mitt i plåten. Allt känns helt rätt!
Image
Dagen fortsätter med träff efter träff. Vi märker att våra kunskaper i läsa mirage gör skillnad och vi skjuter tighta träffbilder i varierande vind.
Image
Vid 13.00 konstaterar vi att vi har koll och våra system presterar enligt önskan. Vi plockar ihop våra vapen och åker tillbaka fram till skjutvallen för dokumentation och för att duka av. En halvtimme senare säger vi hej då till skjutbanan och till en fantastisk fin dag ute. Nu väntar höstens utmaningar och vi är väl förberedda….
Se film från dagen

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: