Hoppa till innehåll

Annealing – bättre än väntat!

juli 8, 2013

20130708-223018.jpg
Vissa dämpare skapar problem
I samband med att vi skulle testa eventuella skillnader i hastigheten mellan hylsor som var upphettade och de som var obehandlade upptäckte samma fenomen som tidigare. När vi använde dämpare på vapnet fick vi samma hastigheter på första och andra skottet, därefter kunde vi konstatera en ökning på ca 4m/s per skott. Denna ökning spelar ingen direkt roll om vi skjuter på 100 eller 200 meter eller tom 300m men på 1000 meter är dessa ökningar svåra att kompensera för. Som tidigare nämnts i en post kan olika dämpare tillsammans med olika patroner ge olika hastighetsökningar på kulan. Enda sättet att veta är att själv testa eventuell ökning vid olika temperaturer med kronograf.

Resultatet blev att testet genomfördes utan ljuddämpare, något som kostade på axeln ganska bra.
Testdata: Rem 700, 7mmRM, Berger 180gr Hybrid, Norma hylsor, 18 grader. Det var tredje gången dessa hylsor användes.

Resultat

20130708-231247.jpg
På bilden står A för Annealed med ljuddämpare, A2 för Annealed utan ljuddämpare, IA för Icke Annealed och IAS för Icke annealed svarvade. Anledning till att vi ville undersöka svarvade halsar var att jag tidigare fått invändiga dougnuts på svarvade hylsor. Något som jag fick även vid detta tillfälle.

Värden
Annealed utan dämpare
Snitthastighet: 883 m/s
Skillnad mellan max och minvärde (ES): 9.5 m/s
Behöver kompensera för (SD): +/- 4.6 m/s

Icke Annealed utan dämpare
Snitthastighet: 911 m/s
ES: 12.5 m/s
SD: +/- 6.3 m/s

Slutsats
För en långhållsskytt som vill träffa med sitt första skott på längre avstånd innebär Annealing en stor fördel kopplat till en liten arbetsinsats. Kulan kommer att ha en mer konstant hastighet mellan omladdningar av hylsan och dels så minskar kulans hastighetsvariation.

Som ni ser skiljer det hela 28 m/s mellan A och icke A. Detta kan mycket väl vara den skillnad som behövs för att din laddning ska missa noden och att träffbilderna börjar öppna upp. Framförallt känns det åtråvärt att ha samma hastighet på kulan efter en omladdning så att man slipper göra om skjutkortet efter varje omgång.

Utan utförligare tester bör nämnas att ovan nämnd skillnad varierar säkert mellan olika kalibrar, laddningar, patronlägen etc.

Själv kommer jag att börja om genom att köpa nya hylsor, ladda och skjuta dessa. Därefter kommer jag att hetta upp hylsorna inför varje omladdning för att få ett mer konstant resultat.

Kommer även att fortsätta skjuta med dämpare, dock med en reservation för mängden skott jag skjuter i följd. Jag skjuter detta vapensystem bäst med dämpare, då den mildrar smällen och rekylen avsevärt.

Avslutningsvis kan nämnas att dagens bästa 5-skotts träffbild var med just upphettade hylsor och ljuddämpare.

20130709-112731.jpg

One Comment

Trackbacks

  1. Jakten på likvärdighet – Annealing | Longrangedesign's Update

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: