Hoppa till innehåll

Hemma igen efter en fantastisk tävling!

mars 25, 2013

20130325-201118.jpg

Nu är en av årets häftigaste tävlingar avgjord – Nordiskt mästerskap i långhållsskytte
i Norge!

Totalt var vi 8st svenskar som tog oss över till Norge för att delta i denna mycket intressanta tävling. Det var första gången som dessa arrangörer genomförde denna tävling men med facit på hand hoppas vi att det inte var sista gången med tanke på vad vi skyttar fick vara med om.

Tävlingen, som gick av stapeln ca 15mil norr om Oslo i Bjoneroa, genomfördes i ett fantastiskt vinterlandskap. På väg upp till tävlingsområdet insåg vi att detta skulle bli en fin dag, dock med väldigt kall start.

20130325-214158.jpg

Med en temperatur på -18grader och med ett DA på -1000 inleddes tävlingens första dag tidigt (07.00-09.00) med en frivillig kontrollskjutning av vapnets nolla. Här var det inte tala om någon skjutbana med plan skjutvall att ligga på. Under denna tävling kretsade allt runt fältmässigt skytte.

20130325-214736.jpg
På bilden ser ni två skyttar som ligger i snön och kontrollerar vapnets nolla.

Första dagen innehöll skytte på 8st stationer, varje station bestående av plåtmål på olika avstånd.
Samtliga avstånd var okända och därmed tvingandes samtliga skyttar att bestämma avståndet till målet med hjälp av milskalan i kikarsiktet alternativ spottingscope. Målen var generellt små och krävde mycket att skyttarna. Exempelvis var största målet en 40*40cm plåt som skytten hittade på avstånd mellan 800m & 1050m. Generellt fanns där 5 mål på varje station.
Tävlingen genomfördes i patruller bestående av 4-8st skyttar. En person i gruppen var utsedd skjutledare och ansvarade för att rapportera skyttarnas poäng på respektive station. Gruppen gick därefter runt och ”löste” respektive station. Ett upplägg som fungerade mycket bra och kändes genomtänkt då samtliga i gruppen fick skjuta. I och med detta system krävs inga extra skjutledare på stationerna, något som oftast är svårt att hitta vid arrangemang.

Som skytt gick det att delta i tävlingen som enskild skytt eller som ett par. Själv valde vi att delta som ett par under tävlingen.

20130325-220900.jpg

Ett inslag i tävlingen som var väldigt uppskattad, i alla fall av merparten tävlande 🙂 var de långa branta anmarscherna till skjutstationerna. Kort förklarat gick vi mycket, länge och brant. Ibland på fin vinterstig och ibland pulsande i djup lössnö. Belöningen var otrolig, vackra vyer och varierande skytte.

20130325-221406.jpg

I och med att detta var första gången som tävlingen genomfördes fanns även en del saker saker som kan bli ännu bättre. Nästa år kommer säkerligen arrangörerna att sätta en maxtid per station. Detta då alla inte han skjuta samtliga stationer innan mörkret föll och tävlingen avslutades.
Skyttet var ofta krävande, speciellt med tanke på att temperaturen gick från -18 till +5 grader och därefter tillbaka till -15 grader. Som ni förstår blir kompensationen svår då inga digitala hjälpmedel, förutom miniräknare, var tillåtna under tävlingen. Riktigt utmanande och lärorikt!

Poängen räknades genom en kombinerad faktor på antal träff och tid. Inte helt självklart hur detta var tänkt så det var svårt att veta vad man skulle prioritera. Vi lyckades att leverera 31 träffade plåtar av 45 möjliga, ett resultat som står sig mycket väl. Vi var på delad plats med team Jensen när det det gällde antal träffade plåtar. Tyvärr insåg vi försent i tävlingen att tiden var en väldigt viktig faktor, något som team Moen hade koll på. De träffade en plåt mindre men sköt generellt mycket snabbare än både oss och team Jensen.

20130325-224850.jpg Segrarna i parklassen – Team Moen
Team L.R.D slutade på en 3:e plats och självklart kommer vi åka tillbaka och se till att få en rolig rematch!

I den individuella tävlingen var det åter Norskt i topp men Marcus Lidmann knep en 3:e plats. Marcus sköt tillsammans med oss under dagen och uppvisade många styrkor som skytt.
Han var mest troligt den ende alternativ bland de få som träffade 40*40cm plåten på 1050m och dessutom gjorde handetta med sitt första skott. Inte illa med tanke på att avståndet var beräknat via kikarsiktets skala och att han sköt 6.5*55. Marcus ses till vänster på bilden.

20130325-225750.jpgSegrare i individuella klassen – Jørgen Løe (mitten)

Dagen avslutades genom en gemensam middag i klubbhuset. De flesta hade med sig på tok för lite mat (energi) för dagens fysiska övningar så middagen var väldigt efterlängtad. Alla formligen kastade sig över maten, åt och tog påfyllning. När lugnet intagit lokalen serverades en god efterrätt som utgjorde pricken över i 🙂

20130325-230756.jpg

Därefter följde lite obligatoriskt djuplodande skyttesnack hemma hos arrangören som för övrigt lät oss sova hemma hos honom. Vi tackar ödmjukast över att vi slapp bo ute i ladan i -18 som flera övriga deltagare, speciellt med tanke på en av oss hade tagit med en av barnens sovsäckar.

Dag två började med en prisutdelning och många fina priser delades ut, bl.a ett montage från Spuhr, en ljuddämpare, mm, innan det var dags för tävlingens nästa del. I och med lång restid valde vi att börja resan hem medan övriga begav sig ut på banan igen för att genomföra ett riktigt långt cold bore shot. Hur detta gick vet vi inte men vi vet att det fanns ett Vortex Razor kikarsikte och en Whiskey 3 Chassi från KRG som priser för dagens tävling.

Summerat var detta en riktigt bra, rolig och lärorik tävling. Tävlingen har visat oss att vi kan utveckla våra färdigheter inom moment som stående skytte på längre avstånd, snabbare målangivelse, mer noggrann avståndsbestämning genom mil-skalan, snabbare skytte, optimering av vapensystem och spottingsystem, bättre koll på skjutkort, mm. Som sagt lärorikt!

Avslutningsvis vill vi rikta ett stort tack till arrangörerna för en bra tävling. Ges tävlingen en gång till kommer vi med all säkerhet att delta och då vara ett par att räkna med 🙂

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: