Hoppa till innehåll

Hur påverkar vapenvård träffbild och utgångshastighet

oktober 28, 2011

Under våren / sommaren 2012 kommer jag att få tillfälle att skjuta ut till 1400-1500 meter.
Jag skriver 1400-1500m då detta beror på vädret. Kulan håller vid bra väder (låg densitet i luften) en överljudshastighet förbi 1500 meter men vid sämre förhållanden håller den hastigheten ”endast” ut till ca 1450 meter.

I min och vår gemensamma strävan att träffa med första skottet kommer jag att under vinter och höst försöka eliminera så många felkällor som möjligt. I de fall faktorerna inte går att eliminera är min plan att ta reda på vilken systematisk / repeterbar inverkan denna faktor ger.
Detta sker i mitt fall under så skjutlika förhållanden som möjligt. Optimalt skulle jag göra dessa tester med geväret i bänksskyttestöd etc för att försöka eliminera mig själv som felkälla. För att komma tillrätta med mig som felkälla gör jag testarna vid upprapde tillfällen. Jag utgår därmed ifrån att jag kan komma fram till korrekta slutsatser.

20111028-223934.jpgl

Första faktorn – vapenvårds påverkan på träffbild och hastighet. Detta kan vi även se som hur påverkar en skitig pipa träffbilden och hastigheten.

Jag begav mig därav till skjutbanan för att ta reda på detta. Väl på plats riggades kronograf framför geväret. Testet genomfördes på 100 meter liggandes. Självklart användes benstöd fram och beanbag bak.

Denna test gjorde jag med min 7mm RM med en matchpipa. I den skjuter jag en mollad Berger 168 VLD Hunting. Den lämnade initialt pipan i 924 m/s vid 17 grader, dvs när pipan var ny.

Inför detta test har jag under en tid valt inte göra vapenvård. Vapnet är använt både på bana och vid jakt. Ibland är det ett skott som avfyrats, ibland är det 10 skott innan vapnet har packats ner igen för hemtransport. Uppskattninngsvis är det 60 skott som gått genom pipan innan testet.

Jag börjar med att skjuta tre skott genom icke ren pipa. Mellan varje skott bryter jag skjutställningen. Detta för att se träffsäkerhet med första skottet, något som kommer att vara viktigt att veta för mig vid skytte på väldigt långa avstånd. Det är alltid första skottet som är intressant och därmed ser jag min egenspridning genom att bryta skjutställning mellan skotten.

Resultatet ser ni på bilden. En ok träffbild med med första skottet ca ett klick lågt.
Jag ligger medvetet högt för att inte skjuta sönder riktpunkten. Röd träff.

20111028-231235.jpg

Hastigheterna visade sig vara, vid 10 grader 886,8 m/s, 902 m/s & 899,8 m/s. Därmed kan kostateras att hastigheten minskat med ca 16 m/s från första skottet. Dock ska medges att detta var en ny kronograf. Nästa tillfälle kommer jag skjuta i flera olika kronografer för att få en mer exakt medelhastighet.

Ovan hastigheter visar att kronografer inte alltid ger tillförlitliga värden. Min ES ligger nomalt på max 6m/s.

Nu följde en vapenvård med shooters choise, mässingborste, kopparlösare, plastborste, åter igen kopparborste.

Jag väntade ca 20 minuter efter det att vapenvården genomfördes så att pipan åter var kall innan jag sköt ytterligare 3 skott enligt tidigare procedur. Träffbilden var snarlik som den första, se blå hål. Dock var den ca 1 klick ovan en första. Farten påverkades inte utav vapenvården utan låg på samma snitt som de tre första skotten. 896,8 m/s, 896,6 m/s & 904 m/s.

20111028-232748.jpg

Slutsatsen av denna eftermiddag är att kulans hastighet förändras försumbart av vapenvård.
Jag kommer att göra om testet ytterligare tillfällen för att se om den höga träffen är systematisk eller berodde på andra faktorer. De faktorer som kan ha påverkat träffbilden var ljuset, solen gick ner under testet, samt skjutställning.

Ett klick (1cm) kanske inte verkar mycket men det betyder mer än vad man kan tänka sig. På ett avstånd på 1500 meter gör detta enda klick 15 cm i höjd. Lägger vi dessutom till 1cm i egenspridning motsvara denna 1 cm en egenspridningen 24,4cm i höjd på 1500 meter. Det är alltså otroligt viktigt att ha en kostant hastighet på kulan och att träffpunkten alltid är detsamma. Egenspridning, hastighetsavikelser, effekt av vapenvård, optiska fenomen etc. kommer samman och ger stora effekter på kulbanan vid skytte på en för kulan/kalibern maxavstånd.

Fortsättning följer…….

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: