Hoppa till innehåll

Tyfors Steel Open 2017 – PRS

augusti 28, 2017

Starten går för Tyfors Steel Open 2017 – Många förväntansfulla skyttar på plats!

TÄVLIGSDAG 1

I helgen genomfördes Tyfors Steel Open 2017, en PRS tävling som pågår under två dagar och som tydligt testar alla deltagares förmåga ur många aspekter.

Deltagare fanns representerade från södra till nordligaste Sverige samt från Norge. Helt enkelt bra uppslutning och ett härligt gäng med motiverade skyttar.

Tävlingen bestod av fyra olika stationer runt om i närområdet . På respektive stationer fanns 4 olika skjutstationer förutom på station 4 där det fanns 3.

Totalt genomförde samtliga skyttar 15 olika skjutstationer med varierande utmaningar. Totalt avlossades ca 135 skott mot olika självmarkerande stålmål.

Fotograf Josefine Jonsson

 

En av tankarna bakom PRS skytte är att så många som möjligt ska kunna vara med och tävla. Från arrangören begränsas ofta kaliber och hastighet på kulan. Dessa begränsningar kommer ur att de riskområden som uppstår vid skytte mot stålmål samt att stålmålen ska hålla för allt skytte under tävlingen. Under denna helg, som inte är något undantag, fanns deltagare med många olika vapensystem och kikarsikten med i tävlingen. Allt från anpassade jaktvapen till extrema långhållsriggar fungerade att använda i tävlingen.

STATION 2 

Station 2 – Roof Top – Fotograf Josefine Jonsson

Staion 2 – Tank Trap

Vi som patrull startade på station 2 som bjöd på stark och svag axel, Rooftop, Tank Trap, skytte med stöd av bil och Idioten. Idioten är en övning där skytten får springa och hämta skott för skott under en begränsad tid.

Intressant med tävlingar är den stress som dyker upp för oss alla tävlande. Plötsligt börjar vi fippla, tänker inte klart, hittar på nya oprövade lösningar (min egna favorit) och glömmer bort instruktioner som vi precis fick höra av skjutledaren. Det är här rutiner är viktiga för att kunna fungera fullt ut, och som alla vet skapas rutiner av regelbunden träning. Rutinen ger ofta skytten bättre möjlighet att lösa de eventuella problem som uppstår under pågående stress. Själv hade jag ett magasin på Tank Trap med patroner som öppnade upp och sprätte iväg åt alla håll, klart stressande under tidspress 🙂

Nedan är en film från en duktig skytt som normalt löser ett matningsproblem snabbt och effektivt, men under stress tar det lite längre tid.

 

Lärdomen av denna film är att rutinmässigt vid matningsfel se in i patronläget alternativt (snabbare) en full repetetetion med slutstycket med magasinet ute.

Samma skytt som på filmen jobbar sig vidare och trots strulet landar en bra poängsumma på stationen.

Kort kan Tyfors Steel Open 2017 delas upp i tre delar. Station 1-2 = Ställningsskytte mellan 200-300m, station 3 = skytte ut till 540m med målväxling och precision och station 4 = skytte mellan 285-1100m med avståndsbedömning, målväxling och hold over.

Station 3 – Fotograf Josefine Jonsson

 

Station 3 – Gambler – En station där du skjuter mindre och mindre mål som hänger närmare och närmare varandra. Träffar du fel mål så får du 0 poäng på hela övningen. Träffar du alla 7 mål fick du 10 poäng.

Mest utmannande av stationer för min del var station 4 som hade de längsta avstånden under tävlingen. På första skjutstationen fick skytten till uppgift att avståndsbedöma ett mål på 80*80cm samt ett närstående mål på 60*60cm. Därefter skulle skytten skjuta 5 skott på respektive plåt. Allt detta under en tid på 3 minuter vilket ställer krav på en effektiv rutin kopplat till avståndsbedömning. Träff med 1:a skottet genererade 5 poäng mot normalt 1 poäng / träff.

Nedan ses stationen och en skytt skicka iväg träffande skott mot plåten met ett härligt gott PLING på radion 🙂

Om ni tittar noga ser ni två små mål uppe på sluttningen precis vänster om den närliggande granen i bild. Denna station var en tydlig utmaning för oss alla 🙂

Självfallet låg skjutplatsen i lä från huset till vänster (skuggan på bilden) vilket gjorde att många skyttar missbedömde vinden och därmed blåste av plåten. Under denna station såg vi skyttar inte ett endag uppslag vid bom eller någon trace från kulan. Det var tydlig mirage och grön bakgrund mot berget vilket gör det väldigt svårt om du som skytt inte fick in en träff på plåten som gav dig ett första facit gällande vind och avstånd.

Inför skottet försökte jag göra en bedömningn av hur mycket det blåste genom att studera hur träden runt om oss och längre ut i terrängen rörde sig, något som var otroligt svårt. Väl som skytt bedömnde jag avståndståndet för 80*80cm plåten till ca 0.7 mil vilket motsvarar 1150m, sen vet jag att jag nästa alltid avståndsbedömmer för långt så jag korrigerade avståndet till 1130meter. Sen stod även målet högt med en bedömd vinkel på ca 6 grader vilket jag vet genererar ca -1 klick på dessa avstånd. Så när skottet gick av stod det 1120m på mitt sikte och och jag höll av för 2 m/s effektiv vind vilket gjorde 1.0 amil i sida för min kula. TRÄFF

Jag fortsatte skjuta och träffade, backade av till 0.8 mil i vind och bommande. Sen såg jag min grupp träffar i plåten i siktet, de satt högt upp i högra kanten av plåten. Efter att ha sett träffarna insåg jag att effektiv vind just då var ca 3m/s i sida och att avståndet bör vara något kortare än 1120m. (var 1100m) Efter 5 skott var det målväxling till 60*60cm målet.

För att inte få problem med att tiden skulle ta slut valde jag att hålla av istället för att skruva, sällan en bra ide men tar tiden slut så är det slut. Jag bedömde att 60 målet stod ca 20 meter närmre, höll ner ca 0.5 mil och 1.0 mil i sida för vinden och tryckte av. TRÄFF.

Station 4 fortsate med 2st skyttestationer till, riktigt roliga om än svåra utmaningar för oss alla.

Station 4 – övning 2 – Skytte ut till 850m – Fotograf Josefine Jonsson

 

Station 4 – övning 3 – Hold over – Fotograf Josefine Jonsson

Efter en lång dag med tre stationer avklarade återsamlade vi och avslutades tävlingsdag ett. Kvällen bjöd sen på en gemensam middag på Tyforsgården och självfallet skyttesnack runt grillen tills dess att mörker och kyla tog över och sängen kallade.

 

TÄVLINGSDAG 2

Dag två avlsutade vi tävlingen genom att skjuta station 1. En station som innehöll grundpositioner, helikoptern, målväxling, barikadskytte och snabbskytte.

Självfallet måste även en klassisk barikad vara med under ett sådant arrangemang 🙂 Denna med en härlig utmaning bestående av brandslangar istället för trä och med instruktionen att skytten endast får använda vapnet. Dvs skytten fick inte nyttja olika hjälpmedel likt ryggsäck, slingor etc för att göra det enklare. Flera av stationerna hade just den begränsningen att endast vapen är tillåtet för att lösa problemen, något som många av oss upplevde positivt och på ett sätt mer rent.

RESULTAT

Glädjande ska sägas att vi som varit med under en tid ser tydligt hur alla skyttar blir bättre och bättre hela tiden. Det är uppenbart att fler och fler skyttar tränar och skjuter regelbundet vilket ger fler träff i målet under dessa sammanhang. Prisbordet som ni ser på bilden nedan var väl fyllt av sponsorer som vill bidra till sportens utveckling.

Under denna tävling fick skytt på placering top 5 välja var sitt pris och sedan lottades alla resterande (många) priser ut till deltagare och arrangörer. Detta är ett trevlig inslag som gör att du inte behöver vara bäst för att ha chansen att få med dig något fint hem efter tävlingen.

 

 

Efter ett antal hårda tävlingskrashar försöker jag hålla mig till inställningen att vi åker till tävlingar för att ha kul, umgås och lära av varandra. Det är inte alltid lätt men jag märker att det blir betydligt roligare och mer givande att åka på tävlingar för min del.

I år var konkurens i toppen väldigt hård och det ska sägas att både Johan (2:a) och Robert (3:a) sköt bättre än mig på några stationer så nästa år kan det se helt annorlunda ut på toppen av prispallen.

Stort tack till Josefine Jonsson för att vi fick använda några av era bilder och ett stort tack till arrangörerna. Tror att budskapet gick fram från oss deltagare att vi alla var riktigt nöjda över tävlingens genomförande och upplägg! Tack 🙂

PRS NORGE 

Nu vänta omladdning av allt och en PRS final i Norge som genomför under kommande helg.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: