Hoppa till innehåll

Rapport från NM 2017 – av Patrik L

april 5, 2017

I lördags anordnades NM i Longhold i ett soligt Norge. Hela tävlingen avlöpte på lördagen med start kl 06:00 och avslut ca 18:30. På söndagen sköts en ”cold bore challenge”, dock utanför NM-tävlingen samt möjlighet att övningskjuta gårdagens stationer fritt.

YR.no visade på -5C på morgonen med svag västlig/nordvästlig vind för att på eftermiddagen bli ca +4C med vind uppemot 4/ms stadigt från norr, vilket visade sig stämma väldigt väl, även om norska terrängen kan ge kluriga vindfenomen.

För oss som startade dagen med banorna på lägre höjd gav detta en ökning på ca 2000ft i DA när vi sedan på eftermiddagen sköt från högsta punkten, som också hade de långa hållen. För undertecknad 308-skytt så skiljde det 0.5mil i höjd!

Vi delades in i 12 lag som roterade runt på totalt 6 banor med 1-3 övningar per bana. Under dagen gick man ca 1.5mil i varierande terräng! Något som alla nog kände av på kvällen sen. Det märks att man anordnat tävlingen tidigare, allt flyter på och är genomtänkt avseende logistik, tider och säkerhet. Utan att avslöja för mycket fanns det tex moment som ”stangskyting” 20 patroner på mycket kort tid och mycket roligt. I år hade man även lite av en ”joker” nämligen en barrikadövning med en AR-karbin lämpligt nog döpt till ”AR-you reddy!?”

Grattis till Jakob Hellman för vinsten i individuella klassen, roligt med svenskt i toppen såklart!

För ny tävlingsskytt, som undertecknad, så blir listan på erfarenheter och ”att-träna på” ganska lång efter ett sånt här event. Själv kommer jag lägga lite extra tid på:
Att ”läsa in” en övning och sätta en rutin för detta, särskilt att hålla kolla på tiden (och starta klockan som faktiskt var med). Vid en station sköt jag tex fel mål, träffade dessa, fick noll poäng, surt!

Den andra är att öva avståndsmätning för övningar med okänt avstånd, en kompetens som jag upplever som lite färskvara precis som skyttet. Dessa moment kan många gånger ge stort utslag på en tävling och hur man placerar sig.


Okej en tredje får bli att träna kondition till nästa år!

Summeringen blir: välarrangerat, utmanande moment & terräng, kanonväder och jäkligt roligt helt enkelt!

Stort tack till arrangörerna (Sigurd & Christian mfl), alla medtävlande och inte minst volontärerna som lagade en trevlig middag på kvällen!

/Patrik

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: