Hoppa till innehåll

Träning och framsteg 

oktober 14, 2015

 

Träning är ibland frustrerande men ofta nyttigt

Idag var temat träning inför pyschjakt på mindre vilt. Denna form av jakt ställer krav på skytten utifrån att skott kan behöva tas från icke omptimal skjutställning och viltet rör sig i stort hela tiden. Min träning i dessa fall syftar till att alltid träffa inom ett 5cm stort område oavset varifrån jag väljer att ta skottet från.

Idag började jag se sidospridning på mina träffbilder.  

Bra med avslöjande övningar

Övningen ovan är en enkel men avslöjande övning. Skytten laddar 1 skott i magasinet och placerar därefter 4 patroner ca 2-3 meter bakom skjutplatsen. I samband med att första skottet går startar tiden. Skytten har två minuter på att skjuta ytterligare 4 skott mot undre punkten. Så mellan varje skott måste skytten kliva upp, gå bort och hämta samt inta skjutställning och ladda en ny patron. Denna övning går att göra på alla avstånd, jag valde göra ovan på 100m. Själva bladet för övningen finner ni här : Länk
Mitt resultat avslöjar en liten men okey vertikalspridning. Det som är intressant är att jag har rätt stor spridning i sida, något som inte bör förekomma. Efter lite analyserande och fler tester så inser jag mitt teknikfel.  

Egna tester för att isolera felfaktorer

Det visade sig att sidosprideningen kom utav att jag slarvade med min avfyrningsreknik. Utan att tänka på det när jag sköt så positionerade jag tummen på tre olika sätt mot kolven vid avfyrningen.  

Tummen och handen i mitten av stocken

  

Tummen på kanten av stockens ovansida

  

Tummen helt på sidan

Det visade sig att när jag sköt med tummen rakt bakom mekanismen, enligt bild 1 så påverkas vapnet betydligt mindre i sida vid snabba skott. Detta kommer sig utav att handen kommer in i centrum och pekfingret trycker avtryckaren rakt bakåt istället för till sidan. Övriga positionerna genererade för mig i detta fall en sidospridning på ca 1 cm på 100m.

Avslutade med kontrollskott och rengörning av pipan. Därefter tre skott igen med riktigt fin träffbild och ingen skillnad mot innan. Känns gott inför helgens jakt. 

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: