Hoppa till innehåll

Bekräfftande test

april 11, 2015

Från vänster Norma 130gr DL, Hornady 140gr A-max, Lapua 180gr Scenar-L & Berger 180gr Hybrid

I vår strävan att kunna skjuta våra system ut på riktigt långa avstånd med bibehållen precision är det oundvikligt att hela tiden undersöka, reflektera och dra slutsatser gällade de detaljer som ingår i systemet. I detta fall rör det sig om en av de viktigaste detlajer, nämligen kulorna. Testet syftar till att undersöka likformigheten hos de kulorna som vi använder till vårt skytte. 

Vi vet att kulor som diffar i vikt, ogivalmått,  i totallängd, i mått från boat tail till ogival och som har olika stora merplat ger försämrad precision på långa håll, dvs mer egenspridning. Därav gjorde vi ett mindre test där vi tog 12st kulor i samma batch och gjorde en jämförelse. Ska tilläggas att vi vet att nästan alla kulor är mer likformiga inom samm batch än om vi skulle genomföra samma test mellan olika barcher.

Testet 

Test av ett ogivalmått då merplaten ibland varierar, här en 180gr Berger Hybrid

Testet genomfördes genom att mäta vikten med en kalibrerad RCBS Chargemaster och längd med ett väldigt bra skjutmått. Följande värden hämtades in:

  • Vikt i grain 
  • Längd från boattail till en given punkt på ogivalen genom en .22 hylsa (se bild)
  • Totallängd på kulan. 

Resultat 

 

Testet är mindre och ur ett statistiskt perspektiv något för litet underlag men påvisar ändå trender som vi sett tidigare. Testet visar att Berger håller bra toleranser strax följt av Lapua Scenar. Vi blev positivt överraskad även av Hornadys 140gr A-Max utifrån sin likformighet, klart intressant val. Testet påvisade även våra farhågor gällande Normas 130gr DL, nämligen att kulan diffar för mycket för skytte på riktigt långa avstånd. Dessa DL-kulor är alla tagna ur en 500-låda och kommer därmed från samma batch.   

Samma men väldigt olika, dessa två Norma DL-kulor har omöjligt samma BC

Av de 12 kulorna är dessa två på bilden ovan ytterligheterna. De skiljer i vikt, ogivalmått och boat tail. Enda slutsatsen som vi kan se till detta fenomen är att dessa två kulor är gjorda i två olika verktyg och sedan blandats ihop i en låda som sen utgör en större batch. 

Slutsats

För samtliga kulor så är skillnaderna så små att de inte har någon praktisk betydelse på 0-300m, dvs så länge inte maximal precision eftersträvas. Däremot när det gäller DL, som jag själv använde i Norge under NM, så är skillnaderna så stora att det kommer att märkas på tavlan förbi 300m. Därmed kommer den kulan att gå bort i våra sammanhang när skytte +600m står på agendan. Detta är otoligt synd då kulan har riktigt bra BC och finns tillgänglig till bra pris hos ombuden. Vi ser fram emot att Norma löser sin kvalitetskontroll likt Lapua gjort med sin nya kollektion av Scenar – L. Trots allt har Norma muskler när det gäller utveckling och har kapacitet att lösa problemet rätt omgående.

Nästa steg är att lägga till fler kulor i testet, ex Lapua 123gr Scenar och Berger 130gr VLD. 

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: