Hoppa till innehåll

NM 2015 i Norge, en upplevelse utöver det vanliga!

mars 27, 2015
Fredrik "Tummen" levererar  träff med första skottet på 1000m!

Fredrik ”Tummen” levererar träff med första skottet på 1000m för att följa upp med fler träffar, starkt!

Äntligen var det dags för NM i Norge!

I och med att vi deltagit under de senaste två årens NM-tävlingar och sett arrangörernas stävan att göra varje tävling bättre än den föregående visste vi att även denna tävling skulle bli intressant och lärande. Vi var ett bra gäng med motiverade och duktiga skyttar som reste från Sverige för att delta. Ambitionen var självklar, vi skulle vinna och placera Sverige högt upp på resultatlistan. Efter att ha anlänt till klubbstugan på fredagskväll ägnade vi sista stunden innan lampan slocknade åt att plocka med prylarna och taktiksnacka med teamkamraten.

Stax innan starten går på NM 2015

Stax innan starten går på NM 2015

Starten 

Efter en rätt stadig frukost 05.00 på morgonen hoppade vi in i bilarna och rullade bort till platsen där tävlingen skulle börja. Temperaturmätaren i bilen visar på några minusgrader och vi tittar upp för att upptäcka att himlen är helt utan moln, det kommer att bli en fin dag. Väl på plats och med go prestigelös känsla i luften hälsade tävlingsledningen oss välkomna till NM 2015. Instruktioner för tävlingen och säkerhet föredrogs för oss deltagare och därefter delades vi in i 5 patruller med ca 6-8 skyttar i varje.

NM börjar med en vandring upp till respektive station.

NM börjar med en vandring upp till respektive station på hala vägar men i gott sällskap!

När starten går klockan 06.15 kändes det riktigt skönt för samtliga att få ge sig iväg på den vandring som skulle ta oss upp till respektive station. Vår patrull blir tilldelad nr4 vilket innebär att vi skulle starta tävlingen med att skjuta station 4. I och med att det är den station som ligger högst upp på platån och längst bort från starten tog det oss lite mer än en timme för oss att nå vårt mål.

Team L.R.D

Team L.R.D – Motiverade till tusan!

Att tävla individuellt eller i team

Jag har under de tidigare två åren tävlat i team med en skyttekompis och även i år valde jag att tävla i team. Under årets tävling teamade jag upp med Emil, en väldigt kompetent skytt som satsar fullt ut på att bli riktigt bra på långhållsskytte. För mig har just denna tävling många olika berikande dimensioner där en av de tydligaste är vinsten med att få dela upplevelsen med en skyttekamrat. Som deltagare i ett team känner jag inte bara en press att leverera utan även en ökad motivation att vi ska fungera och leverera bra som team. Att arbeta som ett effektivt team i skyttesammanhang innebär oftast bra med träff i målet vilket är trevlig. Men team innebär även att man ibland själv behöver göra avkall, att man får ta motgångar tillsammans och försöka vända misstag till lärande mellan stationerna. Helt enkelt så är det otroligt berikande att skjuta ihop med en annan skyttekamrat, testa!

Patrull 4 på väg upp mot stationen i bristande skare. Mest pga att fotografen tog "fel" stig.

Patrull 4 på väg upp mot stationen i bristande skare, kanske mest pga att fotografen tog ”fel” stig.

Station 4 - Två kända avstånd och tre plåtar däremellan.

Station 4 – Två kända avstånd och tre plåtar däremellan. Därefter ett nytt mål på ca 900m

Station 4

Väl framme på station 4 gjorde vi oss redo för att skjuta. Först skjuter alla individuella skyttarna och därefter teamen. En fungerande rutin är att en i paret fungerar som spotter för de individuella skyttarna och ledaren för patrullen kollar tid, säkerhet och poäng. När skytten skjuter får denne återkoppling – Träff eller Bom – efter varje skott av spottern.

Svårigheten på denna station var att det var relativt små mål, kort tid och vi fick inte skruva för avstånden. Emil, som skjuter med en modest laddad 105gr kula i 6XC under tävlingen, har en flackare kulbana och får därmed börja skjuta. Flack kulbana ger fördelar vid okända avstånd då skytten får större marginal att bedöma avståndet fel utan att bomma. Skyttet går bra dock gör vi misstaget att lägga oss på det mest uppenbara stället, något som medför att vi inte kan se alla målen. Förvirring uppstår, tiden rinner iväg och tar slut, skit! Jag ropar ut till Emil att det är okey och att han ska ladda om, nytt mål och ny tid gäller.

Emil siktar in sig på långa målet på Station 4

Emil siktar in sig på långa målet på Station 4

Emil vrider upp systemet mot målet som står runt 900m, ny tid startas och vi mäter in målet genom att milla på en 1,5m lång röd planka. Jag ser mirage i spotting kikaren, bedömer vinden och ropar ut korrektionen till Emil. Första skottet tar högt, rätt i sida, korrektion och andra tar lågt. Sen skjuter Emil de tre sista skotten precis utanför målet och dessa skott kunde lika gärna varit en träff men så blir inte det i dag. Skit. Nu är starten gjord och vi skrapar bara ihop 5 poäng på station 4, något gör att pressen ökar på att vi ska skjuta bättre på nästa station. Team Johan och Jakob från Sverige skjuter betydligt bättre än oss och skrapar ihop 11 poäng på stationen vilket är bra jobbat!

Station 5

Station 5 är en av tävlingens två riktigt långa stationer. I år var träffar på avstånd +800m mer viktiga då de genererade högre poäng. Först ut på station var 5 skott mot en 40*40cm plåt på känt avstånd, dvs på 1000m.

Instruktion station 5

Instruktion station 5

Station 5 var uppdelad i tre stationer. Först skytte på 1000m, förflyttning och därefter skott mot flertal mål runt 650-900m och avslutningsvis precision på ca 50m. Först ut av oss var Fredrik ”Tummen” som imponerade stort på denna station. Han sköt träff med första skottet för att sen följa upp med ytterligare 3 träffar på 1000m plåten varav de tre ligger inom en handflata. Totalt skrapar Fredrik ihop 18,5 poäng på station 5 vilket visar sig vara dagens bästa resultat.

Fredrik "Tummen" levererar  träff med första skottet på 1000m!

Jag spottar när Fredrik ”Tummen” levererar träff med första skottet på 1000m! – Starkt jobbat!

Emil skjuter riktigt bra på precisionstavla. Avstånd - vi bedömer det till 50m

Emil skjuter riktigt bra på precisionstavla. Avstånd – vi bedömer det till 50m

Emil skjuter precision station 5

Fokus – Emil skjuter precision station 5 med bra resultat!

Stort misstag

Nu är det min tur att få ta fram geväret och leverera träff i målet, känner en viss press. Men här dyker mina första problem upp, något som skulle visa sig inte vara de sista denna dag. Vid en paus på väg upp till station 4 observerade jag att min vindratt på kikarsiktet hade vridit sig ca 1 mil till höger, gissningsvis för att den låg mot väskans kant och ”gnuggade” fram och tillbaka. Normalt brukar jag köra ner geväret med stocken först i väskan och då ligger kikarsiktets rattar skyddat men just idag hade jag självfallet kört ner vapnet med pipan först. Att ratten snurrat låg hela tiden och gnagade i bakhuvudet på väg till stationen. Hoppas…hoppas nu att det bara var 1 mil som den vridit sig…..

Emil Spottar, använder helgens nyhet - "Truemiller" för att snabbt och effektivt få ut avstånd till målen.

Emil Spottar, använder helgens nyhet – ”Truemiller” för att snabbt och effektivt få ut avstånd till målen.

Jag gör mig klar och Emil ropar ut vindkorrektion. Kommandot – ”Spotter på” kommer och jag skickar iväg det första skottet mot målet. Jag ser tracen från kulan genom kikarsiktet och jag hinner tänka – skit innan Emil ropar från sidan -3 mil isch till vänster. Jag inser att vindratten hade snurrat sig mer än ett varv, nu blir det problem. Jag justerar för träffen och gör då misstaget att klicka för rotationen åt fel håll vilket innebär 30 cm åt fel håll på 1000m. Så fortsätter det…men vi lyckas ändå skrapa ihop 8,3 poäng på stationen, något som inte är bra men inte heller sämst.

Jag skjuter station 5 - skjutplats 2 med tveksamt resultat.

Jag skjuter station 5 – skjutplats 2 med tveksamt resultat….

Att missa är en del av att tävla, känns riktigt motigt ibland och svårt att återhämta från under en tävling. Just station 4 och 5 var de stationer som vi under tävlingen sköt sämst på, samtidigt var det dessa två stationer som genererade mest lärande under och efter tävlingen. Varje miss i målet ger oss ett unikt tillfälle att analysera varför vi missar. Ständigt lärande är nyckeln till ett bra resultat och många träffar i målet. Lyckligtvis vände vår insats och blev bättre och bättre under dagen 🙂

Team LRD återhämtar efter två mindre bra stationer och gör upp en strategi framåt

Team LRD återhämtar efter två mindre bra stationer och gör upp en strategi framåt

Emil gör sig klar för att skjuta på station 6

Emil gör sig klar för att skjuta på station 6, längsta avstånd vita fältet längst bak mitt i bild på ca 1090m

Station 6

Denna station gav även den bra med poäng då avstånden låg på mellan 620m – 1090m och här räknades en träff per plåt. Träff med första skottet gav mer poäng än träff med 2 eller fler. Här var även avstånden okända och millning behövdes för att få rätt avstånd till målen.

Jag spottar och använder mig av Truemiller för att få fram korrekt avstånd.

Jag mäter mål med målkikaren, använder mig av Truemiller för att snabbt få fram korrekt avstånd.

Det var på denna station vi upptäckte och fick klart för oss att skalan i vår lånade målkikare inte stämde med verkligheten. Vi hade under dagen skjutit högt på samtliga mål och på denna station blev det uppenbart då vi var noga med avståndsbedömningen. Jämfört med skalorna i kikarsiktet visade målkikaren på ett mål 1.9 mil då kikarsiktet visade närmare 2.0 mil, en skillnad på ca 40 meter om målet står ute på ca 870m.

Truemiller från Sem Larsen

Truemiller från Sem Larsen

Helgens pryl som det blev mycket snack runt var Sem Larsens nya Truemiller. Ett enkelt men ändå väldigt precist redskap för att bestämma avstånd genom millning. Den fungerar helt enkelt så att du hittar målets bredd / höjd i cm på den yttre ratten, därefter roterar du den inre ratten (mil) det antal mil som du ser i kikarsiktet / målkikaren så att inre och yttre ratten stämmer överens. När detta är klart visas rätt avstånd i urfräsningen ovan ”Distance”. Ett bra redskap för denna typ av tävling men självfallet även under fältskytte i kikarklass. Vill ni beställa denna gör ni det enklast på sem.larsen@gmail.com.

Sem, som även deltog i tävlingen, levererade ett väldigt bra resultat med många träff i målet. Sem slutade på 2:a placering i tävlingen vilket tyder på mycket bra skjutet (och millat)!

Guldstunder

Just denna dag var helt perfekt, lagom med vind och ca 10 plusgrader i solen. Personligen njöt varje stund av att få vara ute i fin natur under dessa härliga omständigheter i så trevligt sällskap – grymt kul! Sen är det självklart att en tävling som denna alltid bjuder på guldkantade stunder och erfarenheter. Här kommer några!

Bing levererade bästa serien gällande precision på station 5 - starkt jobbat!

Bing levererade bästa serien gällande precision på station 5 – starkt jobbat!

Multipla skjutpositioner, närmare bestämt 10 stycken, och 10 skott på ca 300m

Multipla skjutpositioner, närmare bestämt 10 stycken, och 10 skott på ca 300m

Fredrik skjuter station 1 och visar en väldigt uppsträckt position :)

Fredrik skjuter station 1 och visar en väldigt uppsträckt skjutposition 🙂

Härligt att få vistas i terräng under fina förhållanden :)

Härligt att få vistas i terräng under fina förhållanden, vi är på väg upp mot station 4 i morgonsolen 🙂

Christer visar erfarenhet och kör med stavar för att minska risken för att halka!

Christer visar erfarenhet och kör med stavar för att minska risken för att halka! Enda som sköt fullt på station 3 – Starkt!

Jag och Fredrik är på väg ner för berget under goa förhållanden :)

Jag och Fredrik är på väg ner för berget under goa förhållanden 🙂

Några skyttar kostade på sig en av bilden att döma grymt go tupplur i vårsolen

Några skyttar kostade även på sig en, av bilden att döma, grymt go tupplur i vårsolen

Avslut på dagen 

Vi landade åter vid bilarna runt 18.15 på kvällen efter en lång tävlingsdag. Det var skönt att komma tillbaka och veta att snart väntar en go middag och efterrätt till oss deltagare. Vi hoppade in i bilarna och rullade tillbaka till klubbstugan för trevligt samkväm och en belönande pilser.

Svensk i topp :)

Svensk i topp 🙂

Samkväm efter middag med uppenbara inslag av prylsnack :)

Samkväm efter middag med uppenbara inslag av prylsnack 🙂

Efterlängtad och nödvändig! En hederlig chokladpudding att stoppa i munnen

Efterlängtad och nödvändig! En hederlig chokladpudding med vaniljsås att avnjuta med kaffe och en skvätt Whiskey

Resultat dag 1 – Huvuddelen av tävlingen

Team L.R.D landade en förstaplacering under årets NM vilket känns otroligt roligt. I tävlingens individuella klass försvarade Marcus Lidman titeln från föregående år och vann på imponerande 89,5 poäng.

Resultat NM 2015

Resultat NM 2015

Dag 2 –  Cold Bore Shot 

Dag två på tävlingen innehåller endast ett tävlingsmoment och därefter är det fri skjutning från samtliga stationer. Tävlingsmomentet genomfördes från station 3, vilket ligger halvvägs upp på berget. Även här vann Marcus Lidman tävlingsmomentet med det snabbaste första skottet på ett mål ute på ca 700m. Bra jobbat!

Själv tog vi sovmorgon och började sakta men säkert att rulla hemåt mot mot väntande familjer nöjda med helgens tävling.

Stort tack

Ett stort tack till Christian och Åshild samt alla de andra som hjälpt honom att ordna denna tävling. Tävlingen var väldigt fint upplagd och proffsigt organiserad med ett bra flyt under hela dagen. Varierande och utmanande övningar avlöste varandra. Sen är det en stor bonus att få så grymt god mat efter en bra tävlingsdag, Christian hälsa kökspersonalen och tacka!

Vi rekommenderar er som är intresserade av denna skytteform att anmäla er till nästa tillfälle. Det kommer garanterat att vara lärande och utvecklande oavsett tidigare erfarenhet och kunskap.

Vi kommer garanterat även nästa år och försvarar vår förstaplacering! 

Läs mer detaljerad information om stationerna på : http://forum.robsoft.nu/viewtopic.php?f=55&t=193816

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: