Hoppa till innehåll

Kort bra träningstillfälle

januari 13, 2015

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/054/28721286/files/2015/01/img_0135.jpg
Det blev en snabb sväng till skjutbanan innan arbetet sätter igång på allvar.
Detta blev ett träningstillfälle som varade i ca 2,5h och som spenderades åt följande träningsmoment:

1. Avståndsbedömning via riktmedel
2. Estimering av väder och vind
3. Kontroll av CBS, 300m
4. Utmanande rörligt skytte

1. Avståndsbedömning

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/054/28721286/files/2015/01/img_0118.jpg
Detta är ett viktigt moment att som tävlingsskytt ha koll på inför vårens olika tävlingar och skjuttillfällen. Som skytt kan du enkelt öva upp denna förmåga om du regelbundet övar momentet.
Ett enkelt och bekvämt sätt att träna detta är att sätta upp olika eller lika stora pappersark (som symboliserar vita stålmål) på skjutbanan eller hemma för den delen. Sen behöver du självfallet ett anpassat riktmedel i kikarsiktet för att göra mätningar med och någon typ av avståndstabell.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/054/28721286/files/2015/01/img_0158.jpgVarför inte passa på att öva avståndsbedömning vid de tillfällen då ni ändå ligger bakom vapnet. Ex när du skjuter din laddstege och behöver låta vapnet kyla ner mellan serierna. Tänk på att använda ark som är så styva att de inte böjer sig då detta ger ett tydligt utslag på avståndet. Avslutningsvis vill jag tipsa om att leta efter mönster i resultatet av dina estimeringar. Det är dessa som gör skillnad.

2. Estimering av väder och vind

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/054/28721286/files/2015/01/img_0156.jpgÄven denna förmåga att ”känna igen väderförhållanden” är särskilt viktigt under de tävlingar då vi som skyttar inte får använda några tekniska hjälpmedel för att beräkna väder, vind eller kulbanor. På korta håll påverkar dessa faktorer försumbart lite men på skjutavstånd över 600m blir effekten synlig. Samma sak här, titta efter mönster i resultatet av dina estimeringar för att kunna dra lärande slutsatser.

3. Kontroll av CBS, 300m

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/054/28721286/files/2015/01/img_0161.jpgSom alltid är det viktigt att verifiera sina tabeller och skjutkort så ofta det bara går för att hitta mönster i resultaten. Många tävlingar innehåller ett CBS (Cold Bore Shot) skott och då gäller det att veta var du träffar om du har för ambition att ta hem poäng på stationen. Sen är det extra intressant att jämföra skjutkortets värde för avståndet och väderförhållande med de som ni får från er appen i mobilen. Ibland skiljer dessa sig åt och då gäller det att börja klura på varför.
På bilden ovan ser ni resultatet av mitt CBS då jag använde mig av värdet från Shooter. Shooter gav mig en korrektion på 1.2 mil för 300m denna dag medan skjutkortet visade 1.0mil för samma avstånd.

4. Utmanande rörligt skytte
Vi avslutade träningspasset med en praktiskt tillämpad övning där skytten började skjuta på 300m för att sedan springa fram, skjuta, springa, skjuta osv. Självfallet gjorde vi magasin ur innan varje flytt, alltid en bra träning.
Inom kort ska jag publicera en kort film här som kort visar övningen.

Övning ger färdighet 🙂 så öva!

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: