Hoppa till innehåll

Lyckad dag i fält :)

november 30, 2014

IMG_1012.JPG
Stort tack till dagens värd
Dagens värd för skjutningen gav oss inte bara möjlighet att skjuta ut till 1082m på sina egna marker utan ordnade även grill, fixade grillkorv, varm glögg som serverades med pepparkakor. Svårt att se att hur vi ska toppa detta i framtiden.

Utmaning
Efter dukning, som är ganska snabbt ordnat med bil, komradio och S&S mål, valde vi att individuellt försöka bestämma avståndet till de tre mål som stod i terrängen genom att mäta i kikarsiktet och kolla i våra tabeller.

IMG_1008.JPGOvan ses de tre målen som stod ute i terrängen. Målen mäter 1m höga och 0.3m breda. Dock står målen, som sig bör, nerkörda i gräs vilket gör det hela svårare. Det stora målet på bilden är 0.9m brett.

IMG_2653.JPG

IMG_2652-0.JPGEfter alla gjort sina beräkningar av avstånd och effektiv vind delgav vi varandras resultat som ett lärande tillfälle. Samtidigt passade vi på att njuta av att solen bröt igenom molntäcket och glöggen började ryka i kastrullen.

Upp till bevis
När muggen med glögg var tömd intog dagens två första skyttar sin position bakom sina vapen och gjorde förberedelse för skott. Vi valde att varje skytt skulle skjuta 2st skott vardera mot respektive mål för att se hur nära / långt ifrån respektive skytts avståndsbedömning var. Spottern fick korrigera eventuella missar.

IMG_1014.JPG

IMG_1013.JPGMålen är så långt borta så de syns inte på bilden. Bilden av målen längre upp i artikeln är tagen genom spottingscopet på denna bild, då med 40ggr’s förstoring.

Resultat omgång 1
Det visade sig vara svårare än beräknat att bestämma avståndet så pass att vi skulle träffa plåtarna. Mycket av detta kommer sig utav att delar av målen stod skymda i gräset. Varje liten 0.1mil på skalan i kikarsiktet gör stor skillnad på avstånd ut mot 1000m.

IMG_1011.JPGFörsta plåten fick 4 träffar av 10. Som ni kan se har en kula tagit kort och sen studsat upp med bredsidan på plåten. Mål nr 2 fick inga träffar men många strax utanför då vindarna var lite ”tricky” och målet väldigt smalt. Mål nr 3 fick 2 träffar av 10 möjliga. De flesta, inklusive mig själv, sköt över då jag missbedömt avståndet med ca 80m.
Omgång 2 – korrekta avstånd

IMG_1015.JPGFör att kunna få ett korrekt värde gällande målens avstånd fick jag ställa mig på släpet så att jag kom upp en bit från marken.
Följande avstånd mättes målen till:
Mål 1 – 810m
Mål 2 – 930m
Mål 3 – 1082m
Efter att korrigerat våra tabeller och noterat våra lyckade / mindre lyckade försök till att avståndsbedöma beslutade vi oss för att göra om samma skjutövning igen. Nu blev det stor skillnad på antalet träff i målen.

IMG_2691.JPGSom ni ser hade vi ett magiskt fint väder under eftermiddagen. Träffarna lät inte vänta på sig och en efter en verifierade vi våra kultabeller. När vi gör detta är vi väldigt noga med att logga väderdata, plats, riktning så att vi senare ska kunna spåra resultaten.

IMG_1010.JPGHär är plåtarna från 810m och 930m, inte illa med tanke på att de är 30cm breda och vi hade en del vind under dagen. Bäst av allt var alla träffar ute på 1082m, kändes riktigt bra att att alla fick leverera träffar. Själv fick jag till riktigt bra träffar i centrum med min nya långhållsladdning. Känns gott att verifiera mina 10.0 mil på 1082m genom en bra grupp med Sauern laddad 130gr DL. Känns grymt bra.

IMG_1009.JPGNågra av mina träffar ser ni på centrumplåten strax ovan centrum.
Dagen avslutades med lite snabbskytte på kortare håll, ni ser en Popper nere till vänster i bilden. Sen hade vi någon som letade sina hylsor i det höga gräset under en tid samtidigt som denne förklarade hur mycket han gillade sina hylsor. Kanske en tydlig hint om att skjuta fabriksladdat i vissa situationer….:) sen följde avdukning.

IMG_2670.JPG

IMG_2671.JPG

IMG_2678.JPG
Nästa steg i rätt riktning
Inom kort kommer vi förhoppningsvis att kunna presentera ett antal aktiviteter för skytteåret 2015. Men nu väntar en trevlig hemresa, vapenvård i det tysta och en ny arbetsvecka 🙂

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: