Hoppa till innehåll

Sista kontrollen inför jakt

augusti 31, 2014

IMG_4579.JPG
Tighta grupper igen!
Inför uppladdningen av jaktammunition till min 7mm RM valde jag att göra rent loppet med både kopparlösare och JB slippasta. Jag vet att min pipa sjunger på absolut sista versen och planen är att byta den under hösten. När man inte hinner byta en slut pipa innan ex en inbokad jakt som i mitt fall finns några knep att ta till för att förlänga piplivet något.
Även om en pipa är slut går det ibland att polera upp precision genom att köra Autosol eller JB-Pasta genom loppet. Sagt och gjort och ut på banan för att testa effekten. Med tanke på att pipan har gått över 2000 hårdladdade skott är det klart intressant att den nu åter skjuter tätt. Frågan är bara hur länge? Tydligt faktum är att pipan tidigare och tidigare öppnar upp träffbildera efter en rengöring. Även sjunkande hastigheter är ett faktum, idag ligger utgångshastigheten på ca 850m/s. Samma laddning gjorde tidigare ca 890m/s när pipan var ok.
Test
Både med Berger 180 VLD Hunting och med Nosler 168gr ABLR.
På 300m skjuter både de olika kulorna 5-6 skottsgrupper som mäter mellan 3 till 4 cm.

IMG_4554.JPG
Detta är en bild av 6 skott med Berger på 300m via digitalen. Övre höga skotttet är 1:a skottet efter rengöring, därefter följer 4 skott på samma ställe och sen ett korrigerat skott, dvs. jag justerade kikarsiktet upp ett klick. För att kontrollera ”jaktnollan” för systemet bröt jag dessutom skjutställningen, dvs. klev upp mellan skott 3,4,5 och 6.
Systemet visar samma precision för 168gr ABLR om än att den går 2 klick till vänster och 1 klick lågt.

IMG_4559.JPG
Sista kontrollen innan jakt
Idag åkte vi ut till banan här i Piteå för att kontrollera nolla och ny ammunition laddad till min bror. Började med att testa 2 skott på hundra meter för att se att inget hänt under tågresan. Väl framme vid tavelstället kändes det extra bra då det enbart fanns ett ovalt hål mitt i riktpunkten. Avslutade med ett skott på 300m bara för att njuta av känslan att kunna träffa en liten bit av en lerduva i vallen – japp, känns bra och i morgon är det jakt 🙂

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: