Hoppa till innehåll

Stora stålmål till långhållsskytte!

maj 10, 2014

20140511-003234.jpg

Ovan är två ”Stab and shoot” mål efter en dag ute i fält. Det vänstra är ett MSA mål och det högra är ett Leaf 1000 (L.R.D design). Det fina med dessa båda målen är att de som oftast bara körs ner i marken så är det klart. Inga avancerade ställningar eller system behövs för att hänga upp plåtarna utan målen står själv. Vi har än så länge bara positiva erfarenheter av ”stab and shoot” funktionen, de har stått bra och funktionen underlättar tidsaspekten kopplat till dukning. Vid de tillfällen som vi använt plåtarna på kortare avstånd har vi enkelt skapat flera olika riktpunkter med påklistrade riktpunkter. Dessa har visat sig värdefulla för spotter/skytt när de ska korrigera skotten.

Leaf 1000
Själva använder vi primärt de raka målen vid skytte på längre avstånd och under våra kurser. Målen mäter 100cm höga * 30cm breda och är gjorda av 10mm Hardox 500. Därav tål målen anslagsenergin även vid skytte på kortare avstånd. Varje mål väger 25kg och tillsammans med utformningen är dessa mål helt okej att bära trots sin vikt.
Målen har två 4-kantiga hål i undre delen av centrum. Dessa hål är till för att möjliggöra ihopsättning av flera plåtar. Detta gör det enkelt att skapa stora mål för skytte på riktigt långa avstånd. Den andra funktionen som hålen har är att möjliggöra montering av målen en bit ovan mark, på ex en stolpe eller motsvarande. Detta kan vara en helt avgörande funktion då ex. målen används på en kuperad mosse eller då målen sätter sig för djup i sankt underlag.
Till de 4-kantiga hålen kommer med härdade bultar som tål direktträffar av allt vi kan tänkas träffa dem med 🙂

20140511-005831.jpg

20140511-004907.jpg
Även uppe i ena hörnet finns ett 4-kantigt hål. Detta för att underlätta ihopsättningen av plåtar men även för att enkelt kunna montera en vindflagga direkt i plåten. Dessa vindflaggor monteras då med en distans för att undvika splitterbilden från kulorna. Denna funktion har vi märkt underlättar vid tillfällen då målen dukas upp i en miljö som saknar naturliga fästpunkter för vindflaggor.

20140511-005712.jpg
En tanke som vi utgick ifrån då vi designade dessa mål var att det ska vara möjligt att själv kunna bära ut mål i terräng som inte är tillgänglig för fordon utan att riskera förstöra sin ryggsäck. Därav är kanterna i överkant på plåten rundade för att inte skada ryggsäcken.

20140511-005559.jpg
Tre plåtar intill varandra mäter 100cm*90cm och ger skytten ett lagom mål att använda vid skytte +1400m.

När man använder och skjuter mot stålmål bör man ha koll och planera utefter de risker som finns kopplat till denna typ av mål. Men väl där så är det fantastiskt roligt och beroendeframkallande!

Dessa båda två typer av mål finns att köpa hos Leaf Supply. Leaf 1000 är vid skrivande stund beställningsvara.

Lycka till med långhållsskyttet!

One Comment

Trackbacks

  1. Träningsdag med STARKA vindar | Longrangedesign's Update

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: