Hoppa till innehåll

Bra test av marknadens bästa avståndsmätare

december 30, 2013
Jakt och långhållsskytte

Jakt och långhållsskytte

När vi skjuter på längre avstånd än 600m använder vi oss utav tre olika tekniker för att ta reda på skjutavståndet till målet. GPS, avståndsbedömning via riktmedel i kikarsikte eller i någon form av kikare eller genom använda avståndsmätare.

Första tekniken (GPS) används i de fall när vi själva placerar ut målen i terrängen. Tekniken är inte svårare än att vi gör en en markering i vår GPS (Waypoint) och kan därav senare få ett korrekt avstånd till målet, oavsett var vi väljer att skjuta ifrån. (Bilden är tagen från Googlemaps och fungerar här som en illustration)

Avståndsbedömning med GPS.

Avståndsbedömning med GPS.

Denna teknik är enkel, billig och möjliggör att skytten kan förflytta sig mellan olika skjutplatser utan att behöva ”mäta om” avståndet till målen. Vi använder både ”vanlig GPS” och GPS via telefonen till detta. En bra app till iPhone är GPS Tracks.

Den andra metoden (genom riktmedel i kikarsikte / kikare) är att mäta in givna mål i terrängen från skjutplatsen. Denna metod används uteslutande vid tävlingar för att öka svårhetsgraden för de tävlande.

Avståndsbedömning via riktmedel.

Avståndsbedömning via riktmedel.

Metoden fungerar bra på avstånd ut till ca 1000 meter, därefter börjar medtoden att bli för trubbig och medföra för stora fel för att skytten ska ha möjlighet att träffa målet med första skottet. Här talar vi om mål i storleksordningen ca 50*50cm på 1000 m.

Tredje medtoden, avståndsmätare, används vid tävlingar,  jakt eller då vi skjuter på naturliga mål i terrängen (sten etc). För att denna metod ska fungera bra krävs oftast en kvalitativ avståndsmätare, en avståndsmätare som ger ett tillräkligt korrekt avstånd för att du som skytt ska kunna träffa mået med första skottet.

I länkad artikelserie hittar ni ett mycket väl utfört test av marknadens ”high end” avståndsmätareTest Rangefinders 

Trevlig läsning!

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: