Hoppa till innehåll

Vikten av bra skjutteknik

oktober 22, 2013

Jag tror att fler med mig har besökt skjutbanan allt för många gånger för att testa en laddstege eller en laddning på längre håll bara för att komma hem och vara osäker över om resultatet av alla tester är korrekt eller om det är skyttefel som syns på tavlorna. Det finns egentligen bara två sätt att komma tillrätta med problemet och det är antingen att skaffa sig ett grymt skjutstöd i likhet med bänkskyttarnas för att eliminera skyttens inverkan eller så är det att bli riktigt bra på att skjuta. Då det sällan är praktiskt att ha med sig denna typ av skjutstöd ute i terrängen valde jag själv att arbeta och träna för att bli en bättre skytt.

20131022-234026.jpg
Fördelen med att träna upp sin förmåga att skjuta med precision är att det blir betydligt lättare att se sina träffa på längre håll och att att avgöra om felet är skytten eller utrustningen.
Helt enkelt bara fördelar.
Självfallet är det så att mer rekyl kräver en bättre skytt för att bibehålla samma precision. I nedan film skjuter jag en Sauer 200STR i 6.5*55 med Norma 130gr DL Fält. Ett vanligt vapensystem för skytte och med en ganska modest rekyl i förhållande till 7mmRM eller 338 LM.

I filmen ser ni hur följande förmågor / färdigheter kommer samman i skottet:
– Skjutställning med en stilla siktbild, dvs. riktpunkten i kikarsiktet är helt stilla vid avfyrning
– Andning
– Avfyrning
– Rekylupptag
– Se genom skottet, därav mitt blinkande innan skottet. Speciellt viktigt när ni skjuter med broms eller korta pipor med högt mynningstryck.

Av dessa färdigheter så är skjutställningen otroligt viktig.
Den engelska termen är NPOI – Natural Point Of Aim. Tanken är att ställningen ska vara död, dvs systemet har inga rörelser innan och efter skott. Ett enkelt test är att blunda under några andningscykler och när du öppnar ögat så ska riktpunkten vara på exakt på den punkt som du siktade på innan.

Med rätt teknik och ett korrekt anpassat system kommer riktpunkten vara på samma ställe efter skottet som innan skottet. Behöver du ”flytta” tillbaka vapensystemet så har du en felaktig skjutställning. Ett citat taget ur Nancy Tompkins ”Prone and Long Range Rifle Shooting”

Lycka till med skyttet!

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: