Hoppa till innehåll

KISS – Keep it simple stupid

januari 29, 2013

20130129-231028.jpgIbland har vi som håller på med långhållsskytte en tendens att komplicera saker som egentligen bör vara enkelt. Helgens jakt var ett lysande exempel på motsatsen, då svårt blev lätt.

En fin eftermiddag med jakt tillsammans med en god vän avslutades med ett längre jaktskott mot en räv. Vi gjorde en tyst ansmygning in i ett öppet område bestående av mestadels åkersmark och djupare dikeskanter. Plötsligt kom en räv springandes med riktning bort från mig. Räven, som var ovetande om min närvaro, höll hög fart och stannade endast under korta sekvenser.

Skottet togs sittande med både korrigering för avstånd och vind. Uppskattningsvis tog det ca 6-7 sekunder från det att jag satt mig ner tills avfyrning var klar.

Att göra svårt enkelt
Att ha en korrekt kulbanetabell direkt på kikarsiktets justerratt ger dig möjlighet att väldigt snabbt justera för avståndet. Mycket snabbare än att först kolla en tabell och sen korrigera rätt antal mil på kikarsiktet.

Detta går givetvis att tillämpa även på justerratten för vindavdrift. Bästa lösningen som vi testat är en tabell som visar ex. 2m/s och 4m/s. Tabellen visar inte avdrift eller mil utan är omgjord till korrektion i avstånd. Exempelvis, du skjuter på 400 meter och det blåser ca 4m/s. För att kompensera för vindavdriften justerar du justerraten åt rätt håll så att tabellen visar 400 meter. Enkelt och snabbt.

Att korrigera för vinden och rörligt mål genom riktmedlet är betydligt snabbare än att korrigera genom justerratten. Det ger fördelen att du som skytt kan korrigera precis innan skottet går och behöver inte släppa siktbilden med ögat för att korrigera.

Helgens korrigering gjordes genom att korrigera avstånd på ratten och vindavdrift med riktmedlet.
Vi använde 140gr A-max i 6.5*55, ett tydligt framgångskoncept till bl.a räv.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: