Hoppa till innehåll

Skytte ut till 1700 meter – möjligt med jaktkaliber?

januari 4, 2013

Under julledigheten var några av oss ute i terrängen för att reka inför planeringen av kommande långhållsprojekt.

Bakgrund
Vi har under en tid letat efter mark som ger oss möjlighet att praktisera skytte på längre avstånd. Med längre avstånd avser vi +700 meter. Detta har som de flesta förstår inte varit speciellt enkelt att hitta. I och med en kurs så uppenbarade sig en möjlig mark som nu visat sig vara perfekt!

Vår tanke med detta är att sträcka ut skjutavstånden i syfte att lära oss mera och därmed bli bättre långhålsskyttar. Enkelt!

Utmaning
Nedan ser ni den terräng som kommer att ge oss möjlighet att skjuta på riktigt långa avstånd, närmare bestämt ut till 1800 meter. Bilden är tagen stående på mossen medans skjutplatsen är en bit upp på en angränsande höjd. Höjden möjliggör att vi kan se samtliga mål från en och samma skjutplats.

20130104-160015.jpg
Vår utmaning är vid detta tillfälle att träffa mål ut till 1400m med första skottet oavsett kaliber och kula.

Praktiskt plan
Vi kommer att skjuta på plåtmål i olika storlekar. Dessa kommer att placeras ut på 800m, 1200m, 1400m och slutligen ett på 1700m. Som ni förstår räcker det inte med plåtar i storleken 40cm*40cm på dessa avstånd utan vi behöver större.

Därav har vi gjort en rigg där vi kan hänga upp våra mindre plåtar så att de tillsammans bildar två större.

20130104-160926.jpg Dessa plåtar ovan utgör ett mål och kommer att hänga ute på 1200 meter.

På målen som är placerade på 1400m och på 1700m är planen att även använda så kallade ”Snipe tec”. Snipe tec består i av en sensor som tänder en lampa vid kulans träff i plåten. Lampan är riktad mot oss så att vi ser att det blinkar vid träff.

Vi kommer att skjuta med olika gevär, kalibrar och kulor. Bl.a. kommer vi att använda 6,5*55 Norma Fält, 7mmRM Berger 168gr VLD & Berger 180gr Hybrid. Vi kommer att skjuta 338 WM med förhoppningsvis Berger 250gr Hybrid och 250gr Scenar.

Vi kommer under denna dag att lägga en del tid på att filma skyttet vid detta tillfälle. Bl.a. planerar vi att rigga filmkameror vid repektive målbild för att kunna visa skytt och träff samtidigt på filmen. Slutversionen kommer sedan att läggas ut på youtube.

Målsättningen är även att denna erfarenhet resulterar i en artikel där vi gemensamt presenterar våra slutsatser av dagen. Ex. när märker vi en praktisk skillnad mellan 6.5 och 338?

Fortsättning följer….

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: