Hoppa till innehåll

Expansionstest Norma DL 130gr på 300m

mars 19, 2012

Vi har under flera olika omgångar testat Normas Diamond Line 130gr Fält i olika testmedier för att undersöka kulans jakliga egenskaper. Nu har vi åter testat kulan i vår testtub för att jämföra kulans egenskaper med Berger 130gr VLD Hunting.

Som ni ser på videon har kulan samma egenskaper som Berger 130gr. Tydligt fördröjd effekt, expansion påbörjas efter ca 6 cm och därefter når kulan full expansion efter 10cm. Vi tyckte se att kulans expansionen var något kraftigare hos Normas DL än hos Bergerkulan. Möjligt att kulan även splittras mer / i fler små bitar.

Den tydliga tenden vi ser hos dessa kulor (Berger VLD Hunting och Normas DL) är att fördröjningen ökar med lägre fart på kulan. Dvs Normas 130gr Bana i betydligt lägre hastigheter har betydligt längre fördröjning när allt annan hålls konstant.

Detta kan vara en del av förklaringen varför många har vittnat till att kulan gått rakt igenom viltet utan att expandera speciellt mycket. Det räcker dock att träffa ett reben för att full expansion ska nås omgående efter penetration. Kulan expanderar, dock med fördröjning kopplat till motstånd och hastighet.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: