Hoppa till innehåll

Ny prototyp av enkel och billig kultest

mars 10, 2012

Nu i mars ska vi, Peder_w, Mr Ädel & Scratch, ta och testa en tidig prototyp av ett sätt att testa kulors jaktegenskaper.

20120310-095849.jpg

Tuben består av ett antal sektioner rör som kan sättas samman utifrån behov. Tanken är att fylla röret med ett media som liknar mjukvävnad. I vårt fall så fyller vi den med spiral / pasta penne och paketerar detta i plastpåsar. Mellan varje del sitter papperstallrikar som ger ett tvärsnitt av expansionskanalen.

Tuben kommer att hänga på ställning för att möjliggöra en viss rörelse vid träff.

Tidigare tester visar ett systematiskt repeterbart resultat, ex bilden under visar ingångsexpansion av Hornady 140gr A-max (6,5mm) skjuten i 820m/s och på 100m.

20120310-100617.jpg

Vi har testat följande kulor i 6,5mm
– Hornady 140gr A-max (ca 820m/s)
– Berger 140gr VLD Hunting (860 m/s)

Testet genomfördes på 100m respektive 300m för att se likheter och skillnade.
Vi hade för avsikt att även testa Norma 130gr DL och Berger 130gr VLD Hunting men tiden räckte inte till. Dessa kulor testas vid nästa tillfälle.

Testtuben har ikeas tunna skärbräda längs fram, som ni ser i första videoklippet (innan Scratch sätter sitt finger framför linsen på kameran) så är första facket tomt. Ni ser ett fint och rent kulhål ca 6cm längre in på första tallriken, detta visar att skärbrädan inte påverkar kulans expansion.

Här kommer tre filmer från testet

Slutsatser av testet
Vår första version av testtuben fungerade bra men kommer att vidareutvecklas inför kommande tester. En faktor som vi undersökte var tubens repeterbarhet, dvs. att få samma resultat vid upprepade tillfällen. Bl.a sköt vi tre tester med samma kula på samma avstånd med samma resultat.

Vår avsikt med testet är att själva undersöka vilken långhållsskula vi själva ska använda till både långhållsskytte och jakt. Vi tittar speciellt efter en kula som fungerar bra till bl.a till rådjur och räv på både korta och långa avstånd.

A-max 140gr
Denna kula ger betydligt snabbare expansion i viltet men kortare penetration. Gällande klass 2 vilt känns inte penetrationen som en avgörande faktor. Denna kula har lite lägre BC och ger därmed lite mer vindavdrift på längre avstån. Dock är detta kulan vi i dag väljer till jakt på grund av dess expanderande egenskaper.
Kulan fungerade till och med bättre på 300m än på 100m då den då håller ihop och svampar bra.

Berger 140gr VLD Hunting
Denna kula har ännu bättre BC än A-max och är något dyrare i inköp. Vi kan tillägga att vi fick båda kulorna att skjuta riktigt bra, dock har Bergerkula övertaget gällande precision när kulorna laddas till högre hastigheter. Bergerkulans fördröjda expansion fungerar likt reklamen säger. Vid träffar i mjukvävnad har kulan en fördröjd expansion, dock uteblir fördröjningen vid en benträff. Bergerkulans effekt i viltet är kraftigare när kulan expanderar, dock kommer fördröjningen mest troligt att generera att kulans maximala expansion är precis innan kulan lämnar rådjuret och därmed ett stort utgångshål. På 100m kommer detta inte vara ett bekymmer men på 300m är det ett faktum. Våra tester visar att max expansion sker efter ca 15 cm in i viltet när kulan skjuts från 300m .

Här nedan ser ni skillnader och likheter mellan A-max och Berger. Titta speciellt efter hur långt in i testmediat som kulan har nått maximal expansion. Till vänster är 100m och till höger är 300m. Överst A-max och under Berger. Värt att notera är att utgångshastigheten är betydligt lägre på A-maxen.

20120315-171631.jpg

På grund av den sena expansionen hos Berger kommer vi att även testa 130gr VLD Hunting och se hur den uppför sig. Vi får se i kommande test.

Avslutningsvis en bild på träffbilden från två olika dar, två olika skyttar, två olika kulor, två olika avstånd, två olika skjutplatset och två olika hastigheter. Inte illa!

20120315-172038.jpg

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: